top of page

Halverad förekomst av giftstruma hos veganer

Giftstruma (hypertyreos) innebär att sköldkörteln tillverkar för mycket hormon. Personer som väljer en helt växtbaserad (vegansk) kost har i en ny studie som publicerats i Public Health Nutrition uppvisat halverad förekomst av giftstruma.

Forskarna värderade kostintag och förekomst av giftstruma hos 66 000 personer i USA och Kanada som ingick i Adventist Health Study-2 (AHS-2). Man justerade för andra störande faktorer som BMI och saltintag. Jämfört med blandkostare hade både fiskvegetarianer, lakto-ovo-vegetarianer och veganer lägre förekomst av giftstruma. Lägst förekomst sågs hos veganer som hade 52% lägre risk än blandkostare.

Giftstruma har flera orsaker men beror ofta på en autoimmun störning. Forskarna anser att den skyddande effekten av en vegansk kost kan bero på frånvaron av kött, ägg och mjölkprodukter som innehåller mycket östrogen som kan vara kopplat till autoimmunitet, eller så kan den höga koncentrationen av immunstärkande antioxidanter i mat från växtriket bidra.

Tidigare studie har även visat minskad risk för hypotyreos hos veganer (se här).

Länk till studien finns här.

Tonstad S, Nathan E, Oda K, Fraser GE. Prevalence of hyperthyroidism according to type of vegetarian diet. Public Health Nutr. 2015;18:1482-1487.

Tonstad S, Nathan E, Oda K, Fraser G. Vegan diets and hypothyroidism. Nutrients. 2013;5:4642-4652.

Comments


bottom of page