top of page

Intervju med Mattias Kristiansson: En pionjär inom växtbaserad mat i Sverige 

Utbildningsdagen "Framtiden är växtbaserad 2024", föreläsning inspelad 2024-12-08

 

Mattias Kristiansson är en eldsjäl inom den växtbaserade matrörelsen i Sverige. I denna intervju berättar han om sin resa från att ha arbetat inom landstinget till att bli grundare av tidningen "Vego" – en publikation som vid sin höjdpunkt hade runt 70 000 läsare.

Vägen till veganism

Mattias berättar att han blev vegan 2012, driven av klimatångest och ett gradvis ökande intresse för växtbaserad kost. Han började med "köttfri måndag" som sedan utökades till allt fler dagar i veckan. Till slut kändes det naturligt att helt övergå till vegansk kost. Han påpekar att det var en stegvis process, inte ett beslut som togs över en natt.

 

Tidningen Vego föds

Trots att etablerade förlag avvisade hans idé om en vegansk mattidning, beslutade sig Mattias för att starta tidningen Vego på egen hand. Vid första numret gjorde han allt själv – från matlagning och fotografering till layout och distribution. Han berättar humoristiskt hur han satt och klistrade adressetiketter på 3 000 tidningar. Efter endast ett år hade tidningen växt explosionsartat och mätte 70 000 läsare, vilket fick de tidigare avvisande förlagen att höra av sig. Mattias drevs av en passion att "rädda världen" snarare än ekonomisk vinning, vilket förlagen hade svårt att förstå.

 

Böcker och recept

Mattias har skrivit 14 kokböcker, varav Det veganska köket innehåller hela 1 700 växtbaserade recept. Han beskriver hur han ville skapa en komplett samling recept – som om all matkunskap hade försvunnit och man behövde börja om från grunden. Bland hans publikationer finns även specialiserade verk som Green india: indisk vegomat från grunden, en bok om indisk växtbaserad matlagning.

 

Utmaningar och visioner

Idag driver Mattias en hemsida där hans mål är att "radera alla ursäkter till att inte äta vego". Han vill samla information om allt från hälsa och klimat till praktiska matlagningsråd. Han uttrycker viss frustration över att omställningen till mer växtbaserad kost går för långsamt och noterar att det finns trender i matdebatten som går upp och ned. Bland hans framtidsplaner finns drömmen om att öppna en vegansk restaurang i Stockholm.


Baljväxter och framtiden

En särskild passion för Mattias är att få fler svenskar att upptäcka baljväxter. Han uttrycker glädje över att Livsmedelsverket nu rekommenderar baljväxter nästan dagligen som en del av en hälsosam kost. Han påpekar att baljväxter historiskt har varit en viktig del av svensk matkultur, särskilt innan potatisens intåg.


Julbord och högtider

På frågan om julmat berättar Mattias att han brukar laga klassiska rätter i växtbaserade versioner, som vegansk sill och olika gratänger. Han har hela familjen med sig i den veganska kosthållningen, vilket gör högtiderna enkla att hantera. För den som ska på traditionellt julbord tipsar han om att inte ta striden just vid högtiderna, utan istället fokusera på att påverka vardagsmaten. Han rekommenderar att ta med veganska alternativ till julbuffén för att låta andra smaka och upptäcka hur gott det kan vara. Mattias har nyligen mottagit ett pris från Djurens Rätt för sitt arbete för djuren, ett erkännande som han blev rörd och glad över efter många års engagemang.

bottom of page