top of page

Mindre korv och mer frukt kan ge holländare längre och friskare liv – forskare föreslår matskatteväxling

Uppdaterat: 19 juni

En mat sitter och tittar på en tallrik med växtbaserad mat

Stora hälsovinster av att följa kostråd enligt en ny studie som finansierades av Dutch Science Agenda (NWA) genom det nederländska forskningsrådet (NWO). Forskarna föreslår bland annat en matskatteväxling med högre skatt på kött och lägre skatt på frukt och grönsaker för att förbättra folkhälsan.


Holländarna skulle kunna vinna flera års friska liv genom att följa landets kostråd. Särskilt att sluta äta processat kött som korv och skinka, samt att äta mer frukt, skulle ge stora effekter på folkhälsan.


Studien, som publicerades i april 2025 i den ansedda medicinska tidskriften eClinicalMedicine (som tillhör The Lancet-familjen), är utförd av forskare vid Wageningen University & Research i Nederländerna, med Ming-Jie Duan som huvudförfattare. Syftet var att ta reda på hur mycket av den framtida sjukdomsbördan som skulle kunna förebyggas om befolkningen följde landets kostråd.


Så genomfördes studien

Forskarna använde en avancerad datormodell kallad DYNAMO-HIA för att simulera vad som skulle hända om hela den nederländska befolkningen plötsligt började följa landets kostråd, och sedan följde dem i 30 år framåt (2020-2050).


Forskarna använde data från den nederländska nationella kostundersökningen 2012-2016 för att kartlägga vad befolkningen faktiskt äter. Därefter sammanställde de vetenskapliga bevis för hur dessa livsmedel påverkar risken för fem stora folksjukdomar: kranskärlssjukdom, stroke, typ 2-diabetes, tjock- och ändtarmscancer samt lungcancer.


I sina beräkningar tog de hänsyn till befolkningsstrukturen (inklusive födslar och dödsfall), ålder- och könsspecifika konsumtionsmönster, och den komplexa relationen mellan kost, sjukdom och dödlighet.


Processat kött stor bov

Resultaten var slående. Att helt sluta äta processat kött skulle ge de största hälsovinsterna av alla kostförändringar.


Om holländarna slutade äta korv, bacon, skinka och annan charkuteri skulle det till år 2050 leda till:

  • 18,5 procent färre fall av kranskärlssjukdom hos kvinnor och 23,8 procent färre fall hos män

  • 18,6 procent färre fall av typ 2-diabetes hos kvinnor och 24,5 procent färre fall hos män

  • 8,7 procent färre fall av kolorektalcancer hos kvinnor och 10,4 procent färre fall hos män


Den mest häpnadsväckande effekten är på den förväntade livslängden. Att sluta äta processat kött skulle öka den sjukdomsfria livslängden vid 50 års ålder med hela 1 år och 7 månader för kvinnor och 2 år och 6 månader för män.


Frukten ger också stora effekter

Den näst största effekten skulle komma från att öka fruktintaget till minst 200 gram per dag (motsvarande ungefär två medelstora frukter).


Att äta tillräckligt med frukt skulle kunna minska antalet strokefall med 17,7 procent hos kvinnor och 19,1 procent hos män. Det skulle också minska fallen av lungcancer med 8,2 procent hos kvinnor och 7,2 procent hos män.


Fruktätande skulle öka den sjukdomsfria livslängden vid 50 års ålder med cirka 11 månader för kvinnor och strax över 1 år för män.


De flesta följer inte kostråden

Studien visar också att majoriteten av befolkningen inte följer de flesta kostråden.

Särskilt låg följsamhet sågs för:

  • Baljväxter (endast 12 procent av kvinnor och 10,5 procent av män äter tillräckligt)

  • Processat kött (endast 18,6 procent av kvinnor och 13 procent av män avstår helt)

  • Nötter och frön (15,5 procent av kvinnor och 19,6 procent av män äter tillräckligt)


Förändra matmiljön, inte bara individens beteende

Huvudförfattaren Ming-Jie Duan och hans kollegor betonar att traditionella strategier som enbart fokuserar på individuella beteenden, genom att öka medvetenheten och kunskapen, har visat begränsad framgång.


De föreslår åtgärder som skatter på kött, sänkta skatter på frukt och grönsaker, och kuponger för frukt och grönsaker som potentiella åtgärder för att optimera livsmedelskonsumtionen i Nederländerna.


KÄLLA

Non-communicable disease burden through adhering to Dutch dietary guidelines: a modeling study to estimate future reductions

Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.
bottom of page