Elisabeth Dean föreläser om:
The Universal Food Guide
Utbildningsdagen "Framtiden är växtbaserad 2024", föreläsning inspelad 2024-12-08
Sammanfattning av föreläsning
Prof. Elizabeth Dean – Professor Emerita vid Medicinska fakulteten, University of British Columbia, Kanada, tillsammans med Constantina Lomi, specialistfysioterapeut vid Tema Kvinnohälsa och hälsoprofessioner på Karolinska Universitetssjukhuset, föreläser om hur optimala kostråd bör utformas.
Kostråd bör baseras på oprocessad växtbaserad kost. Elizabeth Dean presenterar "Universal Food Guide" som hon utvecklat tillsammans med internationella kollegor. Föredraget framhåller att termer som "begränsa", "minska" eller "konsumera med måtta" är problematiska när det gäller ohälsosamma livsmedel, då de antyder att en viss mängd är acceptabel. Dean jämför detta med att säga "rök med måtta" och menar att hälsoprofessionella borde ta ett större ansvar för att främja en optimalt hälsosam kost.
Med växtbaserad kost enligt den universiella matguiden menas en vegansk kost med hela vegetabilier.
Vilka kriterier behöver ligga till grund för kostråd?
-
Hälsosam tillväxt och optimal hälsa genom hela livscykeln
-
Minskad risk för både icke-smittsamma och smittsamma sjukdomar
-
Minskad funktionsnedsättning och invaliditet
-
Maximal livslängd men framför allt maximal period av god hälsa
-
Lite eller inga sjukdomar i livets slutskede
Den universella matguiden Dean presenterar är
-
Vetenskapligt baserad med över 500 vetenskapliga referenser
-
Fritt tillgänglig online med viktigt kompletterande material
-
Baserad på människans naturliga fysiologi som växtätare
-
Inspirerad av Michael Gregers och Neal Barnards arbete (65 års samlad erfarenhet av nutritionsforskning)
-
Fokuserar på baljväxter, grönsaker, frukt, fullkorn, nötter och frön
-
Rekommenderar B12-tillskott eftersom modern sanitet minskar naturligt intag
Matvanor och hälsoperspektiv enligt Dean
-
Dagens matvanor liknar rökning på 1950-talet - skadliga men socialt accepterade
-
Mänsklig anatomi är naturligt anpassad för växtbaserad kost enligt jämförande anatomistudier, se The Comparative Anatomy of Eating.
-
Icke-smittsamma sjukdomar relaterade till kost har nu passerat rökning som främsta dödsorsak
-
Människor idag är 99 % genetiskt lika tidiga Homo Sapiens
-
Vi är 98-99 % lika våra närmaste genetiska släktingar: gorillor och schimpanser
-
Icke-smittsamma sjukdomar som är vanliga hos människor är sällsynta hos våra närmaste släktingar
-
När icke-mänskliga primater exponeras för delar av den västerländska kosten, uppträder icke-smittsamma sjukdomar
Kritik mot nuvarande kostråd
-
De innehåller "karnistiska fördomar" - föreställningen att animaliska livsmedel är normala, naturliga och nödvändiga
-
Formuleringar som "begränsa", "minska" eller "konsumera med måtta" är problematiska
-
Människor i så kallade Blue Zones lever längst och är friskast – deras kost består främst av baljväxter, grönsaker och frukt.
-
Ju mer växtbaserad kost, desto bättre hälsa; ju mer man avviker, desto större risk för sjukdom.
-
En oprocessad, fettsnål vegansk kost ger bättre hälsoeffekter än medelhavskost.
-
Flera ledande närings- och dietistorganisationer bekräftar att en vegansk kost kan vara hälsosam genom hela livet.
-
Veganers klimatavtryck är det lägsta.
Beståndsdelar och proportioner i det hälsosammaste kostmönstret
-
≥ 3 portioner baljväxter inklusive bönor, ärtor, linser, sojabönor, jordnötter
-
≥ 4 portioner bär och annan frukt
-
≥ 5 portioner korsblommiga grönsaker, bladgrönsaker och andra grönsaker
-
≥ 3 portioner fullkorn
Växtbaserad kost enligt universella matguiden
-
Förebygger och behandlar flera kroniska sjukdomar
-
Stimulerar kroppens naturliga produktion av hormonet GLP-1 (glukagonlik peptid-1). GLP-1 ger mättnadskänsla, reglerar blodsockret, och kan bidra till viktminskning — på liknande sätt som läkemedel som Ozempic/Wegovy.
-
Är positiv för människors hälsa, miljön, klimatet och djurvälfärden
-
Växtbaserad kost kan förebygga och effektivt hantera kroniska sjukdomar som hjärtsjukdom, stroke, högt blodtryck, typ 2-diabetes, vissa mag-tarmsjukdomar, förbättra mild kognitiv dysfunktion, minska vikt och vissa cancerformer; flera av dessa tillstånd kan även reverseras.
-
Personer med dessa sjukdomar eller riskfaktorer kan uppleva fördelar av växtbaserad kost inom dagar eller veckor. Patienter bör informera sina läkare om att de följer en växtbaserad kost så att sjukdomsmarkörer kan övervakas, och mediciner kan minskas eller tas bort i enlighet med detta.
Constantina Lomis perspektiv
-
Beskrev sin egen resa mot växtbaserad kost efter att ha träffat Dean i Aten år 2000
-
Diskuterade en svensk studie från Göteborg som ifrågasätter effektiviteten av livsstilsrådgivning
-
Betonade behovet av förändring på flera nivåer för implementering av matguiden
Vanliga myter som motbevisas i den universella matguiden
-
Att människor är naturliga köttätare
-
Att barn behöver dricka mjölk
-
Att barn och äldre inte får tillräckligt med näring med växtbaserad kost
-
Att all mat kan ätas med måtta
-
Att vegansk mat är dyr
-
Att idrottare behöver kött
Uppmaningar
-
Sverige har ett gott anseende internationellt och kan leda förändringen mot universella matguidens principer
-
Läkare och annan vårdpersonal behöver bättre utbildning i växtbaserad näringslära