En kost med hög halt av fett och kolesterol ökar risk för bröstcancer enligt en ny studie som publicerats i Breast Cancer Research and Treatment. Forskarna kartlade kostvanor hos 88 804 kvinnor ur Harvard’s Nurses’ Health Study II under tio år. Man såg att en kost med högt intag av animaliskt fett (dvs fett från kött, kyckling, fisk och mejeriprodukter) ökade risken för bröstcancer med 18 procent hos alla kvinnor och med 21 procent hos kvinnor efter klimakteriet.
Mer kolesterol i kosten ökade risken att utveckla bröstcancer med 32 procent hos kvinnor innan klimakteriet. Mättat fett och enkelomättat fett ökade också risk att utveckla bröstcancer.
Studien bekräftar nyligen publicerade resultat från National Cancer Institute.
Här finns en länk till studien.
Farvid MS, Cho E, Chen WY, Eliassen AH, Willett WC. Premenopausal dietary fat in relation to pre- and post-menopausal breast cancer. Breast Cancer Res Treat. 2014;145:255-265.
Comments