top of page

Ny studie ger hopp: Livsstilsförändring inklusive en hälsosam växtbaserad kost kan förbättra hjärnans funktion vid Alzheimers

Många tror att om man drabbas av Alzheimers finns inget att göra åt det, förutom att pröva "bromsmediciner" som eventuellt kan fördröja förloppet lite. Därför är den studie som publicerades i fredags en stor nyhet. Resultaten talar för att livsstilsförändring med en rejäl kostomläggning inte bara tycks kunna bromsa och stoppa upp försämringen av hjärnans funktioner, utan även kan förbättra dem.


Sammanfattningsvis undersökte de amerikanska forskarna hur en hälsosam växtbaserad kost, lätt träning, stresshantering och gruppstöd påverkade hjärnans funktion hos personer i tidiga stadier av Alzheimers sjukdom. Studien inkluderade 51 personer. Hälften av dem deltog i behandlingsgruppen.


Resultaten visade att 71 % av deltagarna i behandlingsgruppen fick förbättrad eller stabiliserad hjärnfunktion. De som följde dieten och livsstilsprogrammet noggrant fick de bästa resultaten. I kontrollgruppen, som inte gjorde några ändringar, försämrades kognitionen hos 68 % av deltagarna.


En blodmarkör kopplad till Alzheimers sjukdom, Aβ 42/40-ratio, förbättrades med 6,4 % i behandlingsgruppen, medan den försämrades med 8,3 % i kontrollgruppen. Resultaten var jämförbara med läkemedelsbehandlingar för Alzheimers och hade dessutom fördelar som viktminskning och bättre hjärthälsa.


Så, genom att äta en växtbaserad kost, träna lätt, hantera stress och få gruppstöd kan personer i tidiga stadier av Alzheimers förbättra sin hjärnhälsa.Dr Michael Greger sammanfattar forskning kring Alzheimers och livsstilsförändring med särskilt fokus på den aktuella studien i denna video: https://www.youtube.com/watch?v=7VrfbBN3Um8


Kommentare


bottom of page