top of page

Köp Konsten att inte banta och stöd Läkare för framtiden


För att nå en hälsosam vikt behöver vi lägga ned alla bantningskurer och dieter och i stället hitta nya matvanor som vi kan omfamna livet ut. För att förebygga övervikt och komma tillrätta med fetmaepidemin måste vi som individer och samhälle basera våra val på den bästa tillgängliga vetenskapen. Boken Konsten av inte banta av Michael Greger är ett ypperligt verktyg för att uppnå dessa båda mål. Om du köper boken innan årsskiftet stödjer du även Läkare för framtiden. Utgivande förlag Soulfoods har beslutat att fram till årsskiftet donera hälften av bokens intäkter till oss!

Michael Greger är läkare och leder välgörenhetsorganisationen Nutritionfacts som grundades 2011. Under många år har han systematiskt läst alla vetenskapliga tidskrifter om nutrition på engelska ”så att du inte behöver göra det”. Idag har han hjälp av ett 20-tal anställda i detta arbete. Föreningen sammanfattar sedan valda ämnen i form av korta videoklipp som presenteras av Greger. Ett sådant klipp publiceras på hemsidan nutritionfacts.org stort sett varje dag och varje klipp kan presentera ett tiotal vetenskapliga studier. Kunskapsmängden som har ansamlats här är förstås mycket omfattande och detta återspeglas i Gregers böcker. I likhet med föregångaren Konsten att inte dö (How not to Die) innehåller Konsten att inte banta (How not to Diet) många vetenskapliga referenser, inte mindre än 4 000. Detta kan låta överväldigande för många. Greger har dock med denna bok återigen lyckats med bedriften att presentera mycket stora mängder data på ett kärnfullt och underhållande sätt, med en stor portion humor.

Jag vill understryka att denna bok inte är avsedd för dig som önskar viktnedgång av andra skäl än att förbättra din hälsa, t ex att eftersträva konstlade skönhetsideal att vara så smal som möjligt. Vid misstänkt eller konstaterad ätstörning bör du undvika böcker med information om hur vi går ned i vikt.

Detta är en mycket viktig bok för dig som vill uppnå och bibehålla en hälsosam vikt och för dig som är vårdgivare och träffar överviktiga patienter. Även du som forskar inom området kommer garanterat att hitta många nya intressanta studier. Det är mycket lätt att få tillgång till dessa studier genom att referenserna är listade på Nutritionfacts hemsida med en sökfunktion och klickbara länkar. Boken går igenom verkningsmekanismer, kliniska studier, befolkningsstudier, historia och politik. Den avslutas med praktiska råd som baseras på den kunskap som boken förmedlar.

Beställ boken (finns på Adlibris, Akademibokhandeln eller Bokus) innan årsskiftet så stödjer du även Läkare för framtidens arbete!

David Stenholtz Ordförande Läkare för framtiden

Comments


bottom of page