top of page

Intervju med Alf Spångberg


Läkare för framtiden har fått en intervju med en av centralfigurerna inom Hälsorörelsen i Sverige, Alf Spångberg. Alf har arbetat som lärare, är prästvigd och tog sin läkarexamen 1979. Intresset för kostens läkande kraft ledde till arbete på Hälsohem som Föllingegården och Skebo herrgård, mängder med föreläsningar och artiklar. På 90-talet tog Alf initiativ till en studie på Karolinska universitetssjukhuset om kostens effekt vid reumatism (länk till studien finns här). Mer än 40% av deltagarna som lottades till en växtbaserad kost erfor förbättringar. Studien finns beskriven i en bok ”Reumatism” som vi starkt rekommenderar. Alf är idag 93 år och bor i Dalsland med sin sambo Maivor. Vi hörde av oss till Alf för att prata om hans arbete.

1. Du är en av de första läkare i Sverige som förespråkade en vegansk/växtbaserad kost. När började du föra fram detta budskap? Hur togs det emot? Jag blev vegan i mitten av 70-talet och började föra ut budskapet i större utsträckning efter läkarexamen. Detta gjorde jag via föredrag, tidningsartiklar, böcker, TV-program (”Leva”, ”Fasta med TV2”), forskning (”Föllingeprojektet”, ”Reumatikerprojektet” på Karolinska). Jag tycker att det alltid har varit ett mycket stort intresse för budskapet bland åhörarna. Jag höll föredragen med stor glädje och inramade dem med att själv spela klassiska stycken på piano. Första delen av föredraget var ”Kostens läkande effekt på sjukdomar”. Som en liten avslutning talade jag om ”Vördnad för livet” (Albert Schweitzers grundsats). Det blev många föredrag genom åren, jag blev inbjuden av Hälsofrämjandet, studieförbund, sjukhus, kommuner, reumatikerföreningar m fl, m fl. Föredragen har alltid blivit mycket uppskattade – med ”fullsatta hus”. Det var en rolig tid!

2. Vad var det som gav dig insikten om den växtbaserade kostens fördelar? Vem eller vilka har varit dina främsta förebilder? Det började egentligen med Are Waerland i slutet av 40-talet då jag lyssnade till många av hans föredrag och läste hans böcker. Han var laktovegetarian. Personligen har jag alltid varit av uppfattningen att det är bra att även att minska på mjölkprodukter. Are Waerland skrev bl a: ”Vi har inte med sjukdomar att göra, utan med livsföringsfel! Undanröj livsföringsfelen och sjukdomarna kommer att försvinna”. Detta upplevde jag mycket starkt!

Helhetssynen på människan har alltid varit viktig för mig!

Colin Campbell läste jag mycket om senare, bl a i Svenska Dagbladet. Fantastisk! Där har ju ni i Läkare för framtiden gjort enormt mycket. Vi har läst Kinastudien, den svenska översättningen av Campbells banbrytande bok. Lånat den på biblioteket och skall köpa den också. Lilly Johansson som startade Föllingegården hade en del kontakt med Campbell när hon var i USA.

3. Vilka är de tre största fördelarna med att välja en vegansk kost? De tre största fördelarna: a) Mycket näringsrik och smakar gott. b) Bra för miljön och djuretiskt rätt c) Allt fler vetenskapliga studier visar att denna kost har läkande effekt

vid olika sjukdomar.

4. Kan alla äta vegansk kost? Ja, alla kan äta veganskt! Det har ju skrivits böcker om veganmat till barn. Däremot är det ju viktigt att ha kunskap om denna kost, liksom det är för all annan kost!

Kommentare


bottom of page