Nu är det måndag och vi fortsätter att dela en föreläsning från förra årets konferens “Framtiden är växtbaserad”!
Denna gång får vi lyssna till ingen mindre än Dr. Michael Greger – läkaren och författaren bakom bland annat How Not to Age och grundaren av NutritionFacts.org. I sin föreläsning beskriver han hur vi kan bromsa åldrandet genom enkla men effektiva kost- och livsstilsförändringar.
Dr. Greger börjar med att slå hål på myten att åldrandet automatiskt innebär en långsam nedförsbacke. Han hänvisar till forskning som visar hur mycket vi faktiskt kan påverka vår egen hälsa och livslängd, inte minst genom vad vi lägger på tallriken. Växtbaserad kost är en riktig superhjälte för kroppen: den minskar inflammation och skyddar mot oxidativ stress. Med andra ord kan det ge oss en skjuts mot ett friskare och längre liv.
Dr. Greger tar också upp lärdomar från de så kallade Blue Zones – områden i världen där man lever ovanligt länge och friskt. En gemensam nämnare är att maten de äter till stor del består av baljväxter, fullkorn, frukt och grönsaker. Forskarna har dessutom sett att dåliga matvanor är en större global riskfaktor för ohälsa och död än rökning, så det finns all anledning att göra små förändringar som kan ge stora resultat. Att bara byta en del av sitt animaliska protein mot växtbaserat kan minska risken för tidig död och samtidigt bidra till bättre tarmhälsa, lägre blodtryck och lägre risk för kroniska sjukdomar – inklusive Alzheimers.
Med andra ord får du i den här föreläsningen lära dig hur något så enkelt som att fylla tallriken med mer grönsaker och baljväxter kan hjälpa dig att leva både längre och friskare. Dr. Greger lyckas, med en blandning av vetenskap och humor, inspirera oss att tänka nytt kring hur vi äter och lever.
Ha en fortsatt härlig måndag och trevlig titt!
Comentários