top of page

Vegansk kost minskar risk för hjärtkärlsjukdom hos barn och vuxna


Att byta till vegansk kost minskar risk för hjärtkärlsjukdom hos överviktiga barn och deras föräldrar. Detta enligt en ny studie som publicerats online i Journal of Pediatrics.

Forskare vid Cleveland Clinic randomiserade 28 barn och en av deras föräldrar att antingen äta en helt växtbaserad kost (PB) bestående av frukt, grönsaker, fullkorn, bär, nötter, frön och baljväxter eller att äta enligt riktlinjer från American Heart Association (AHA). Studietiden var 4 veckor.

Totalt 17 riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom mättes som blodfetter, inflammationsvärden, vikt, blodtryck mm. PB-gruppen uppvisare minskade värden för 9 parametrar hos barnen och 7 parametrar hos de vuxna. AHA-gruppen uppvisade minskade värden för 4 respektive 2 parametrar.

Länk till studien finns här.

En växtbaserad kost har i tidigare studier visat sig kunna få hjärtkärlsjukdom att gå tillbaka hos vuxna (se här, här och här).

Macknin M, Kong T, Weier A, et al. Plant-based, no-added-fat or American Heart Association diets: impact on cardiovascular risk in obese children with hypercholesterolemia and their parents. J Pediatr. Published online on February 12, 2015.

bottom of page