En omfattande forskningsöversikt visar att personer som äter vegetarisk eller vegansk kost har 15 procent lägre risk att utveckla hjärt-kärlsjukdom och 8 procent lägre risk att dö av hjärt-kärlsjukdom jämfört med personer som äter blandkost.
Studien "Vegetarian dietary patterns and cardiovascular risk factors and disease prevention: An umbrella review of systematic reviews", som nyligen publicerades i American Journal of Preventive Cardiology, visar också att vegansk kost specifikt förbättrar flera riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, inklusive lägre blodtryck, bättre kolesterolvärden och lägre kroppsmasseindex (BMI).
Forskningsteamet lett av Matthew J. Landry genomförde en systematisk genomgång av 21 tidigare forskningsöversikter publicerade mellan 2018 och mars 2024. De analyserade data för att undersöka sambandet mellan vegetarisk/vegansk kost och hjärthälsa hos vuxna.
- Våra resultat tyder på att allmänläkare kan rekommendera vegetariska och veganska kostmönster till patienter som löper hög risk för hjärtinfarkt eller har dålig hjärthälsa. Studien betonar kostens betydelse för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och lyfter fram potentialen hos växtbaserad kost i klinisk praxis, säger Matthew J. Landry.
KÄLLOR
Comments