top of page

Mer vegetabilier ger friskare hjÀrtan och lÀngre liv


Forskarna konstruerade ett index – hPDI – dĂ€r deltagarna fick högre poĂ€ng ju mer de Ă„t av fullkorn, frukt, grönsaker, nötter, baljvĂ€xter, vegetabiliska oljor, kaffe och te. Som minst kunde man fĂ„ 18 poĂ€ng och som mest 90.


Sedan följde man 11 825 personer under tio Är, registrerade dödsorsaker och rÀknade ut sambanden mellan att dö i förtid och hPDI. Man fann att för varje 10 poÀng ökning i hPDI sÄ minskade risken att dö i förtid av alla orsaker med 14 procent och risken att dö av hjÀrt-kÀrlsjukdom med 37 procent.

Vidare hade den femtedel av deltagarna som hade högst poÀng 26 procent minskad risk att dö i förtid av alla orsaker och 58 procent lÀgre risk att dö av hjÀrt-kÀrlsjukdom.


LÀnk till studien finns hÀr. 


Delgado-Velandia et al, Plant-Based Diets and All-cause and Cardiovascular Mortality in a Nationwide Cohort in Spain: The ENRICA Study, Mayo Clin Proc. 2022 Nov;97(11):2005-2015.


bottom of page