top of page


Mer vegetabilier ger friskare hjärtan och längre liv
Forskarna konstruerade ett index – hPDI – där deltagarna fick högre poäng ju mer de åt av fullkorn, frukt, grönsaker, nötter, baljväxter,...

Hur mycket kan livet förlängas genom ändrad kost?
Forskarna sammanställde data från metaanalyser och studien Global Burden of Disease och uppskattade hur mycket olika livsmedel kan...


Mindre ägg i maten kan förbättra hälsan
Forskarna följde 27 078 finska män och analyserade hur ett högre intag av ägg och kolesterol påverkar risk för hjärtsjukdom och förtida...


Kraftigt ökad dödlighet av ägg
Forskarna analyserade matintag och risk att dö i förtid av olika sjukdomar hos 20 562 deltagare i Moli-sani Study. Median uppföljningstid...


Friskare och längre liv med vegetabiliskt protein
Forskare vid Harvarduniversitetet registrerade kost och dödsorsak hos 37 233 personer under i genomsnitt 8 år. Man fann att de som valde...


Mjölkprodukter kopplade till förtida död
Forskare vid Harvarduniversitetet följde 217 755 deltagare i studierna Nurses´ Health Study, Nurses’ Health Study II och Health...

Animalisk lågkolhydratkost förkortar livet
Forskarna gick igenom kostintag och mortalitet hos 15 428 personer som deltagit i studien Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC). Man...


Mer kött ökar risk för förtida död – även med mer frukt och grönt
Forskarna följde 74 645 deltagare i Swedish Mammography Cohort och Cohort of Swedish Men, registrerade deras kostintag och dödsorsak hos...


Mindre förtida död med protein från växtriket
Forskarna följde kost hos 131 342 deltagare i Nurses’ Health Study och Health Professionals Follow-up Study. Att äta mer protein från...


Mättat fett ökar risk för förtida död
Forskarna registrerade intag av fett i kosten och risk för förtida död hos 83 349 kvinnor och 42 884 män som var deltagare i studierna...


Att undvika kött kan förlänga livet
Forskarna har gått igenom studier som värderar köttkonsumtion, vegetarisk kost och mortalitet (förtida död) hos totalt 1,5 miljoner...

Högproteindieter ökar vikt och förtida död
Forskare gjorde nya uträkningar i PREDIMED-studien (Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet). De som åt...
Halverad risk för död av stroke med mer frukt och grönt
Att öka sin konsumtion av frukt och grönsaker förlänger livet och minskar risk för förtida död. Detta visar en ny studie som publicerats...
bottom of page