top of page

Frukt skyddar hjärta och hjärna


Kvinnor som äter mer frukt har lägre risk att dö av hjärtinfarkt eller stroke. Detta enligt en ny studie som väntar att tryckas i tidskriften European Journal of Epidemiology.

Forskarna analyserade kostintag hos 30 458 kvinnor i kohorten UK Women’s Cohort Study och räknade ut risk att dö av hjärtinfarkt eller stroke i relation till fruktintag.

Man fann att för varje ökning av 80 gram frukt i kosten så minskade risken för död i hjärtinfarkt eller stroke med 6-7%. Uträkningar gjordes även för att värdera vinster av specifika frukter. Många av dessa uträkningar gav inget resultat med undantag för vindruvor och citrusfrukter där högkonsumenter uppvisade 44% respektive 66% minskad risk.

Forskarna anser att dessa resultat stödjer gällande kostråd att öka fruktkonsumtion.

Länk till en sammanfattning av studien finns här.

Fruit intake and cardiovascular disease mortality in the UK Women’s Cohort Study. Burley, VJ, Lai, H, Threapleton, D, Peakall, A, Williamson, G and Cade, J Fruit intake and cardiovascular disease mortality in the UK Women’s Cohort Study. European Journal of Epidemiology. ISSN 0393-2990 (In Press)

Fotograf: Tissi Ors

bottom of page