top of page


Fett från djurriket kopplat till ökad strokerisk
Man fann att personer som åt mest fett från djurriket uppvisade 16% ökad risk för stroke jämfört med dem som åt minst. De som åt mest...


Lägre strokerisk hos vegetarianer
Forskarna följde 13 352 deltagare i två kohorter under 6 respektive 9 år. I dessa kohorter var en mycket hög andel vegetarianer vilket...

Vetenskapligt temanummer om växtbaserad kost
Länk till samtliga artiklar (i fulltext) finns här. Journal of Geriatric Cardiology, Vol 14, issue 5, 2017 #hjärtkärlsjukdom...

Friskare och längre liv ju grönare kost
Forskare har sammanställt resultat från 95 studier och summerat riskminskning för olika sjukdomar och förtida död vid ökat intag av frukt...


Animaliska livsmedel ökar risk för hjärtinfarkt och stroke
En högre halt av TMAO i blodet ökar risk för dödlig hjärtinfarkt eller stroke. Detta enligt en studie som publicerats i European Heart...


Frukt gynnsamt mot hjärtinfarkt och stroke
Forskarna följde 512 891 studiedeltagare i Kina under i snitt 6,2 år. Kostintag följdes liksom blodsocker, blodtryck, insjuknande i...


Rött kött och chark ökar risk för stroke
Forskarna sammanställde data från sju prospektiva kohortstudier som värderat kostintag och insjuknande i stroke med totalt 2 079 236...


Frukt skyddar hjärta och hjärna
Forskarna analyserade kostintag hos 30 458 kvinnor i kohorten UK Women’s Cohort Study och räknade ut risk att dö av hjärtinfarkt eller...
Halverad risk för död av stroke med mer frukt och grönt
Att öka sin konsumtion av frukt och grönsaker förlänger livet och minskar risk för förtida död. Detta visar en ny studie som publicerats...


Bär, frukt och grönsaker minskar risk för förtida död
Ny studie från Norge som publicerats i European Journal of Nutrition har visat förlängd överlevnad hos dem som åt mer bär, frukt och...


Livsstilsfaktorer kan minska risk för stroke
Ny studie i senaste numret av tidsskriften Neurology har påvisat kraftigt minskad risk för stroke hos kvinnor med många hälsosamma...


Mer kalium i kosten kan minska risk för stroke
En kost med högre halt av kalium kan minska risk för stroke hos kvinnor efter klimakteriet. Detta enligt en ny studie som publicerats...


Frukt förebygger hjärtsjukdom
Dagligt intag av frukt kan minska risk för hjärtsjukdom med så mycket som 40 procent. Detta enligt data som presenteras denna vecka vid...
bottom of page