top of page

Frukt gynnsamt mot hjärtinfarkt och stroke


Personer som äter mer färsk frukt uppvisar mindre risk för hjärtinfarkt och stroke och dessutom lägre blodtryck och blodsocker. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine.

Forskarna följde 512 891 studiedeltagare i Kina under i snitt 6,2 år. Kostintag följdes liksom blodsocker, blodtryck, insjuknande i stroke och större hjärthändelser och död i hjärtkärlsjukdom.

Man fann att de som åt mest frukt hade 40% lägre risk för död i hjärtkärlsjukdom, 34% lägre risk för större hjärthändelser, 25% lägre risk för hjärninfarkt och 36% lägre risk för hjärnblödning jämfört med dem som åt minst frukt. Vidare såg man lägre blodtryck (-4 mmHg) och lägre blodsocker (-0,5 mmol/l) hos dem som åt mer frukt.

Länk till studien finns här.

Huaidong Du, Ph.D., Liming Li, M.D., M.P.H., Derrick Bennett, Ph.D., Yu Guo, M.Sc., Timothy J. Key, D.Phil., Zheng Bian, M.Sc., Paul Sherliker, B.A., Haiyan Gao, Ph.D., Yiping Chen, D.Phil., Ling Yang, Ph.D., Junshi Chen, M.D., Shanqing Wang, Ph.D., Ranran Du, B.A., Hua Su, M.D., M.P.H., Rory Collins, F.Med.Sci., F.R.C.P.(E.), Richard Peto, F.R.S., and Zhengming Chen, D.Phil., for the China Kadoorie Biobank Study*, Fresh Fruit Consumption and Major Cardiovascular Disease in China. N Engl J Med 2016; 374:1332-1343April 7, 2016DOI: 10.1056/NEJMoa1501451

bottom of page