Blomkål och ärtor i curry
Låt din egen curryblandning sätta smak på ett fint blomkålshuvud!
Ingredienser
ca 6 portioner
- 1 tesked malen koriander
- 1 tesked senapsfrön
- ½ tesked gurkmeja
- ½ tesked spiskummin
- ¼ tesked kanel
- ¼ tesked malen ingefära
- ¼ tesked malen kardemumma
- ¼ tesked cayennepeppar
- 1 dl grönsaksbuljong eller vatten
- 1-2 matskedar sojasås
- 1 stor hackad lök
- 1 blomkålshuvud i bitar (ca 1 liter)
- 300 gram frysta gröna ärtor
Instruktioner
Blanda koriander, senapsfrön, gurkmeja, spiskummin, kanel, ingefära, kardemumma och cayennepeppar i en stor kastrull. Värm under konstant omrörning tills kryddorna börjar mörkna något och precis börjar ryka (ca 1 minut). Ta bort från plattan och låt svalna något.
Häll över buljong eller vatten, sojasås och lök. Värm tills löken är mjuk, ca 5 minuter.
Blanda i blomkålen och täck över. Låt sjuda på medelhög värme tills den är mjuk när man petar på den med en gaffel, ca 5 minuter. Lägg till mer vätska vid behov. Häll på ärtorna och låt dem bli varma, vilket tar någon minut.
Näringsinformation per portion, ca 2,5 dl
- 77 kalorier
- 1 g fett
- 0,1 g mättat fett
- 12% kalorier från fett
- 0 mg kolesterol
- 4,9 g protein
- 13,9 g kolhydrater
- 4,7 g socker
- 4,8 g fiber
- 151 mg natrium
- 40 mg kalcium
- 1,5 mg järn
- 47,1 mg vitamin C
- 603 µg betakaroten
- 0,2 mg vitamin E
Recept från boken Healthy Eating for Life to Prevent and Treat Diabetes av Patricia Bertron, recept av dietist Jennifer Raymond via pcrm.org