Quinoa är en lättillagad och näringsrik ört, vars frön man kan använda istället för ris.
Ingredienser
8 portioner
1 gul eller röd lök, hackad
1 dl hackad selleri
1 dl hackad morot
1 matsked finhackad vitlök
2 teskedar spiskummin
1 tesked oregano
5 dl torr quinoa, avsköljd och torr
7,5 dl kokande vatten eller grönsaksbuljong
Instruktioner
Bryn lök, selleri, morot och vitlök tills de börjar få färg. Tillsätt spiskummin, oregano och quinoa. Rör om hela tiden och låt quinoan och kryddorna rosta i ungefär 3 minuter. Tillsätt kokande vatten eller buljong. Lägg på lock och låt det sjuda i ca 20 minuter eller tills all vätska absorberats. Rör inte om och se till att locket är tätt. Ta bort från plattan och låt quinoan stå i 5-10 minuter. Lufta med en gaffel och servera!
Näringsinformation
Per portion
172 kalorier
2,2 g fett
0,3 g mättat fett
13,8% kalorier från fett
0 mg kolesterol
6 g protein
32 g kolhydrater
3,6 g socker
3,1 g fiber
318 mg natrium
45 mg kalcium
4,4 mg järn
1,7 mg vitamin C
647 µg betakaroten
0,8 mg vitamin E
Recept från boken The Survivor’s Handbook: Eating Right for Cancer Survival av läkare Neal Barnard och dietist Jennifer Reilly via pcrm.org
Commenti