top of page

Quinoapilaff


Quinoa är en lättillagad och näringsrik ört, vars frön man kan använda istället för ris.

Ingredienser

8 portioner

  1. 1 gul eller röd lök, hackad

  2. 1 dl hackad selleri

  3. 1 dl hackad morot

  4. 1 matsked finhackad vitlök

  5. 2 teskedar spiskummin

  6. 1 tesked oregano

  7. 5 dl torr quinoa, avsköljd och torr

  8. 7,5 dl kokande vatten eller grönsaksbuljong

Instruktioner

Bryn lök, selleri, morot och vitlök tills de börjar få färg. Tillsätt spiskummin, oregano och quinoa. Rör om hela tiden och låt quinoan och kryddorna rosta i ungefär 3 minuter. Tillsätt kokande vatten eller buljong. Lägg på lock och låt det sjuda i ca 20 minuter eller tills all vätska absorberats. Rör inte om och se till att locket är tätt. Ta bort från plattan och låt quinoan stå i 5-10 minuter. Lufta med en gaffel och servera!

Näringsinformation

Per portion

  1. 172 kalorier

  2. 2,2 g fett

  3. 0,3 g mättat fett

  4. 13,8% kalorier från fett

  5. 0 mg kolesterol

  6. 6 g protein

  7. 32 g kolhydrater

  8. 3,6 g socker

  9. 3,1 g fiber

  10. 318 mg natrium

  11. 45 mg kalcium

  12. 4,4 mg järn

  13. 1,7 mg vitamin C

  14. 647 µg betakaroten

  15. 0,8 mg vitamin E

Recept  från boken The Survivor’s Handbook: Eating Right for Cancer Survival av läkare Neal Barnard och dietist Jennifer Reilly via pcrm.org

bottom of page