top of page

Samband mellan kost och mental hälsa hos barn och ungdomar


Ny meta-analys som publicerats i American Journal of Public Health visar bättre mental hälsa hos barn och ungdomar som äter mer frukt, grönsaker och fibrer och mindre rött kött, feta mejeriprodukter och snabba kolhydrater som socker och vitt mjöl.

Forskarna har gått igenom totalt 12 epidemiologiska studier som analyserat kostintag och förekomst av depressiva sjukdomar, känslostörningar och ångestsyndrom. Man såg en konsekvent trend för sambandet mellan hälsosam kost och bättre mental hälsa.

Forskarna anser att dessa resultat belyser vikten av tidig intervention för hälsosamt ätande i befolkningen och att detta kommer kräva politiska styrmedel för att förbättra den globala matmiljön.

Länk till studien finns här.

Adrienne O’Neil, Shae E. Quirk, Siobhan Housden, Sharon L. Brennan, Lana J. Williams, Julie A. Pasco, Michael Berk, and Felice N. Jacka. Relationship Between Diet and Mental Health in Children and Adolescents: A Systematic Review. American Journal of Public Health: October 2014, Vol. 104, No. 10, pp. e31-e42. doi: 10.2105/AJPH.2014.302110

bottom of page