Planetary Health Diet kan minska risken för typ 2-diabetes med 32 procent och sänker växthusgasutsläpp
- Jonas Norberg
- 19 sep.
- 2 min läsning
En ny studie med namnet The association of the planetary health diet with type 2 diabetes incidence and greenhouse gas emissions visar att en diet som är bra både för hälsan och planeten kallad Planetary Health Diet (PHD) kan minska risken för typ 2-diabetes och samtidigt sänka utsläppen av växthusgaser från maten vi äter.

PHD är en kostrekommendation utvecklad av experter för att främja hållbar matvanor med fokus på mer frukt, grönsaker, fullkorn och baljväxter samt mindre rött kött, processat kött, socker och animaliska produkter. Studien, publicerad i PLOS Medicine den 16 september 2025, leddes av forskare från bland annat Storbritannien och Danmark.
I studien följdes 23 722 vuxna deltagare (medelålder 59 år, 55 procent kvinnor) från EPIC-Norfolk-kohorten i Storbritannien under i genomsnitt 19,4 år. Deltagarnas kostvanor bedömdes med frågeformulär vid flera tillfällen och följsamheten till PHD poängsattes på en skala från 0 till 140 poäng (där högre poäng betyder bättre efterlevnad). Forskarna undersökte sambandet mellan denna diet och nya fall av typ 2-diabetes samt dietrelaterade växthusgasutsläpp (GHG). Under uppföljningen registrerades 3 496 nya fall av typ 2-diabetes.
Resultaten visar att högre följsamhet till PHD är kopplat till lägre diabetesrisk och mindre miljöpåverkan från maten. Om alla deltagare i studien hade följt dieten väl (minst 85,7 poäng av 140 möjliga, vilket motsvarar hur de bästa 20 procenten åt) kunde ungefär var åttonde fall av diabetes ha undvikits.
Viktiga siffror från studien angående typ 2-diabetes och miljöpåverkan
Deltagare med högst följsamhet till PHD (poäng 85,7 till 117,8) hade 32 procent lägre risk för typ 2-diabetes jämfört med de med lägst följsamhet (poäng 33,9 till 68,4) efter justering för faktorer som ålder, kön, fysisk aktivitet och BMI.
För varje ökning med 10 poäng i PHD-poängen minskade diabetesrisken med 14 procent.
De som följde Planetary Health Diet bäst, med mycket frukt, grönsaker och fullkorn men lite rött kött, hade 18 procent lägre utsläpp av växthusgaser från sin mat än de som följde dieten minst. Denna minskning berodde främst på lägre konsumtion av rött kött och charkuterier.
Dieten var associerad med bättre värden för kroppsvikt, blodsocker, inflammation och blodfetter. Cirka en tredjedel av skyddet mot diabetes kom från högre nivåer av antioxidanter, som vitamin C och karotenoider, från växtbaserade livsmedel som frukt och grönsaker.
Tidigare forskning har visat att ohälsosamma kostvanor bidrar till både diabetes och miljöproblem som klimatförändringar. Denna studie stärker bevisen för att PHD som rekommenderas av EAT-Lancet-kommissionen kan vara en nyckel till att förebygga typ 2-diabetes på befolkningsnivå samtidigt som den minskar matens miljöpåverkan. Forskarna betonar att resultaten kommer från en observationsstudie så orsakssamband inte är bevisat men uppmanar till att främja denna diet för hållbar hälsa.
Källa
The association of the planetary health diet with type 2 diabetes incidence and greenhouse gas emissions: Findings from the EPIC-Norfolk prospective cohort study https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1004633
Kommentarer