top of page

Minskad risk för livmodercancer med mer växtbaserad kost

Att välja en kost dominerande från växtriket kan medföra minskad risk för livmodercancer. Detta enligt en ny studie som publicerats i British Journal of Cancer.

Forskarna samlade data från tre fall-kontroll-studier som genomförts mellan 1983 och 2006 i Italien och Schweiz. 1 411 deltagare som drabbats av livmodercancer fick registrera sin kost och jämfördes med 3 668 kontrollpersoner. Specifikt mättes följsamhet till Mediterranien Diet Score (MDS) vilket innebär högt intag av grönsaker, frukt, nötter, fullkorn, baljväxter och fisk samt lågt intag av mjölkprodukter, smör, alkohol och kött.

Högst följsamhet till MDS innebar en 57% minskad risk för livmodercancer jämfört med lägst följsamhet. Man fann även ett dos-respons-samband på så vis att varje ökad komponent enligt MDS minskade risken för livmodercancer med 16%.

Forskarnas slutsats är att resultaten ger evidens för en gynnsam effekt av medelhavskost i att minska risk för livmodercancer där effekten kan medieras av en kombination av livsmedel med hög halt av antioxidanter, fibrer, fytokemikalier och omättade fettsyror.

Länk till studien finns här.

M Filomeno, C Bosetti, E Bidoli, F Levi, D Serraino, M Montella, C La Vecchia and A Tavani. Mediterranean diet and risk of endometrial cancer: a pooled analysis of three italian case-control studies. British Journal of Cancer (2015) 112, 1816–1821. doi:10.1038/bjc.2015.153

bottom of page