top of page

Mindre risk för svår Covid-19-infektion hos vegetarianer


Personer som äter vegetariskt uppvisar lägre risk att drabbas av svår Covid-19-infektion. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Forskarna samlade in data om kostintag och utfall efter Covid-19-infektion från 2884 vårdanställda i sex länder (Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, England och USA).

Man fann att personer som följde en vegetarisk eller en oprocessad växtbaserad kost (whole foods plant-based diet) uppvisade 73% minskad risk att drabbas av svår Covid-19 infektion. Personer som följde en LCHF-diet hade 48% ökad risk jämfört med alla studiedeltagare (gränssignifikant P=0,13). Jämfört med den vegetariska gruppen uppvisade LCHF-gruppen 286% ökad risk (signifikant). När forskarna lade till personer som åt fisk till den vegetariska gruppen var riskminskningen för svår Covid-19 något lägre, 59% (ej signifikant).

De som följde växtbaserade kostmönster hade högre intag av baljväxter, nötter och grönsaker med högt fiberinnehåll och vitamin A, C och E som är gynnsamt för immunförsvaret och vår allmänna hälsa.

Författarna rekommenderar en växtbaserad kost utan pro-inflammatorisk mat som rött kött och chark för att skydda mot svår Covid-19.

Länk till studien finns här  . Studien har refererats av SVT och Aftonbladet.

Kim H, Rebholz CM, Hegde S, et al. Plant-based diets, pescatarian diets and COVID-19 severity: a population-based case–control study in six countries. BMJ Nutr Prev Health. Published online June 7, 2021. doi: 10.1136/bmjnph-2021-000272

bottom of page