top of page

Mer vegetabilier, mindre kött och socker för minskad cancerrisk


Forskare har gjort en fall-kontrollstudie i befolkningen i östra Kanada. Kostmönster analyserades hos 506 patienter med tjocktarms- och ändtarmscancer och hos 673 kontrollpersoner. Statistiska uträkningar utfördes för att hitta kostmönster som ökade respektive minskade risk. Tre kostmönster användes; ett med mycket kött, ett med mycket socker och ett med mycket hela vegetabilier.

Man fann att de köttbaserade och sockerbaserade kostmönstren dubblerade risk för tjocktarms. och ändtarmscancer (84 respektive 128 procent ökad risk) och det växtbaserade kostmönstret halverade risk (45 procent minskning). Studien har publicerats i tidskriften Nutrition Journal.

Länk till studien finns här.

Chen Z, Wang PP, Woodrow J, Zhu Y, Roebothan B, Mclaughlin JR, Parfrey PS. Dietary patterns and colorectal cancer: results from a Canadian population-based study. Nutr J. 2015 Jan 15;14(1):8. doi: 10.1186/1475-2891-14-8.

bottom of page