top of page


Mycket lägre förekomst av diabetes bland vegetarianer
Forskarna analyserade förekomsten av nedsatt glukostolerans (IGT) och diabetes typ 2 hos kvinnor som var deltagare i studien Autstralian...


LCHF-kost sänker testosteron hos män
Forskarna sammanställde data från 27 studier där man värderat hur testosteronvärde och kortisolvärde ändrar sig hos män som äter LCHF....


Köttkonsumtion var inte avgörande för vår hjärnas utveckling
Forskarna analyserade arkeologiska data från platser i östra Afrika. Man fann att köttkonsumtion inte ökade över tid när människan...


Barn vill inte äta djur
Forskarna undersökte kunskapen om matens ursprung från växtriket eller djurriket hos barn mellan 4-7 år. Barnen fick visa sina kunskaper...


Rött kött och chark ökar risk för hjärtsjukdom
Man fann att 50 gram charkvaror respektive rött kött ökade risken för hjärtkärlsjukdom med 18% respektive 9%. En typisk portion är...


Rött kött och ägg ökar risk för hjärtkärlsjukdom
Ägg och kött ökar inte bara kolesterolnivåerna i blodet utan leder till andra skadliga processer som ökar inflammation genom flera...


Eko-kött orsakar stora skador på hälsa och miljö
Man fann att växthusgasutsläpp för ekologiskt och konventionellt kött var lika. Vidare fann forskarna att det kött som orsakade minst...


Vårt köttätande orsakar pandemier
Både jakt, produktion av naturbeteskött och kött från djurfabriker skapar förutsättningar för pandemier genom att det ökar exponeringen...


Tydliga samband mellan njursjukdom och köttätande
Forskarna analyserade kostintag och risk för njursjukdom hos deltagare i studien Tehran Lipid and Glucose Study. Man fann att de som åt...


Köttätande starkt kopplat till diabetes typ 2
Forskarna gick igenom 28 artiklar som värderat sambandet mellan köttkonsumtion och risk för diabetes typ 2. Man fann att de som åt mest...


The Lancet vill se kraftigt minskad köttkonsumtion
Författarna går igenom av forskare framtagna förslag för att begränsa köttkonsumtion, inklusive att beskatta kött, se över subventioner...


Vi har ju alltid ätit kött – eller hur?
Arkeologiska studier visar mycket riktigt att kött och andra animaliska produkter varit en varierande del av vårt kostintag under större...


Animalisk lågkolhydratkost förkortar livet
Forskarna gick igenom kostintag och mortalitet hos 15 428 personer som deltagit i studien Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC). Man...


Mer hjärtkärlsjukdom av protein från kött – mindre av växtprotein
Forskarna följde 81 377 personer ur Adventist Health Study-2, deras kostintag registrerades liksom förekomst av hjärtkärlsjukdom. Man...


Köttkonsumtion kopplad till leversjukdom och insulinresistens
Forskarna registrerade kostintag, gjorde ultraljud av lever och mätte insulinresistens hos 1 146 individer som screenats för...


Kött, kyckling och risk för diabetes typ 2
Forskarna följde 63 257 personer under 11 år och registrerade kostintag och insjuknande i diabetes typ 2. Man fann att de som åt mest...


Att beskatta kött ger stora hälso- och miljövinster
Forskarna uppskattade hur mycket rött kött och chark behöver beskattas för att kompensera för den ohälsa dessa livsmedel skapar. Genom...


Kött och chark kopplat till förtida död i 9 sjukdomar
Forskarna gick igenom kostdata från 536 969 deltagare i NIH-AARP Diet end Health Study och registrerade intag av kött och järn. Man fann...


Fördubblad risk för graviditetsdiabetes vid hög köttkonsumtion
Forskarna följde 3 298 spanska kvinnor som deltog i SUN-studien som rapporterat minst en graviditet mellan 1999 och 2012. Kost...


Rött kött och chark kopplat till blåscancer
Forskarna har sammanställt data från fem kohortstudier och åtta fall-kontrollstudien med totalt över en miljon deltagare....
bottom of page