top of page

Tydliga samband mellan njursjukdom och köttÀtande


Personer som Àter mer rött kött och charkvaror uppvisar högre risk för njursjukdom. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften Journal of Renal Nutrition.

Forskarna analyserade kostintag och risk för njursjukdom hos deltagare i studien Tehran Lipid and Glucose Study.

Man fann att de som Ät med rött kött respektive charkvaror uppvisade en 73% respektive 99% högre risk för njursjukdom. Att ersÀtta en portion kött eller charkvaror per dag med en huvudsakligen vÀxtbaserad proteinkÀlla minskade risken för njursjukdom med 30%.

Mekanismen bakom sambandet anses vara minskad syra-belastning pÄ njurarna, lÀgre intag av AGE (advanced glycation end products) och ökat intag av nÀringsÀmnen med gynnsam effekt pÄ njurfunktion.

LÀnk till studien finns hÀr.

En stor litteraturgenomgÄng som publicerades i höstas fann stora vinster i förebyggande och behandling av njursjukdom av vÀxtbaserad kost. Denna kan lÀsas hÀr.

Mirmiran P, Yuzbashian E, Aghayan M, Mahdavi M, Asghari G, Azizi F. A prospective study of dietary meat intake and risk of incident chronic kidney disease. J Ren Nutr. 2020;30:111-118.

bottom of page