Att minska fett i kosten och samtidigt öka kolhydrater är gynnsamt vid diabetes typ 2. Detta enligt en studie som publicerats online i European Journal of Nutrition. Forskarna registrerade kost hos 1 785 deltagare med diabetes typ 2 inom ramen för TOSCA.IT-studien.
En ökad fetthalt i kosten från 35% uppvisade ett samband med högre triglycerider, LDL-kolesterol och HbA1c (markör för sockernivåer under längre tid). En ökad halt av komplexa kolhydrater i kosten från <45% till >60% uppvisade ett samband med lägre halter av dessa värden.
Att öka fibrer i kosten och minska tillsatt socker hade också positiv effekt på kolesterol och blodsocker. Det här är den första studien som visar att små ändringar i intaget av fett och kolhydrater har effekt på riskfaktorer i en stor population patienter med diabetes typ 2.
Länk till studien finns här.
Vitale M, Masulli M, Rivellese AA, et al. Influence of dietary fat and carbohydrates proportions on plasma lipids, glucose control and low grade inflammation in patients with type 2 diabetes—The TOSCA.IT Study. Eur J Nutr. Published online August 25, 2015.
Foto: Tissi Ors
Comments