top of page

KI-studie: Hälsosam växtbaserad kost kopplas till upp till 61 % lägre demensrisk hos personer med kardiometabola sjukdomar

Äldre par lagar hälsosam växtbaserad måltid med fullkorn, baljväxter och grönt; symboliserar lägre demensrisk.

I en ny observationsstudie med över 70 000 deltagare visade det sig att personer med hjärtsjukdom, stroke eller diabetes typ 2 som åt mycket hälsosam växtbaserad mat hade 61 procent lägre risk att utveckla demens jämfört med de som åt minst av dessa livsmedel. Detta är en observationsstudie som kan visa samband men inte bevisa att kosten i sig orsakar lägre risk. Studien publiceras i november 2025 i JACC: Advances (en tidskrift kopplad till Journal of the American College of Cardiology) och är utförd av forskare vid Aging Research Center, Karolinska Institutet, med Michelle M. Dunk som huvudförfattare.


Varför är denna forskning viktig?

Antalet personer med demens förväntas tredubblas fram till 2050 och nå över 150 miljoner globalt. Hjärtsjukdomar, stroke och typ 2-diabetes är kopplade till ökad demensrisk. Eftersom dessa kardiometabola sjukdomar är så vanliga är det avgörande att hitta strategier som kan hjälpa personer som redan har dem.


Så genomfördes studien

Forskarna följde 71 648 personer från UK Biobank som var 55 år eller äldre. Av dessa hade 9 656 personer (13,5 procent) minst en kardiometabol sjukdom vid studiens start.

Deltagarna fyllde i 2 till 5 korta 24-timmars kostformulär mellan 2009 och 2012. Forskarna följde dem i snitt 12,5 år och såg vilka som fick demens via sjukvårdsregister. De beräknade tre olika mått på växtbaserad kost: övergripande växtbaserad (PDI), hälsosam växtbaserad (hPDI) och ohälsosam växtbaserad (uPDI).


Skillnaden mellan hälsosam och ohälsosam växtbaserad kost

Hälsosamma växtbaserade livsmedel:

  • Frukt, grönsaker, fullkorn

  • Baljväxter (bönor, linser, ärtor)

  • Nötter, te och kaffe


Mindre hälsosamma växtbaserade livsmedel:

  • Fruktsaft, sockersötade drycker

  • Raffinerade spannmål, potatis

  • Sötsaker och desserter

Animaliska livsmedel:

  • Kött, fisk, ägg, mejeriprodukter


Studiens huvudresultat

Under uppföljningen utvecklade 825 personer (1,2 procent) demens. Siffran 61 procent gäller jämförelsen mellan hög och låg nivå av hälsosam växtbaserad kost bland personer med hjärtsjukdom, stroke eller typ 2-diabetes.


För personer med kardiometabola sjukdomar:

  • De som åt mycket hälsosam växtbaserad mat hade 61 procent lägre risk jämfört med de som åt minst

  • De som åt mycket ohälsosam växtbaserad mat hade 3,24 gånger högre risk jämfört med de som åt minst ohälsosam mat

  • Övergripande växtbaserad kost visade ingen stark effekt, vilket visar att kvaliteten är avgörande


För personer utan kardiometabola sjukdomar:

  • Ohälsosam växtbaserad kost var kopplad till ökad demensrisk

  • Hälsosam växtbaserad kost visade en skyddande koppling, men inte lika stark


Andra livsstilsfaktorer

För dem som inte åt så hälsosamt verkade motion, att inte röka och måttligt alkoholintag (mindre än 2 standardglas per dag) hjälpa mer. Hos dem som redan åt mycket hälsosamt gav det mindre extra skydd.


Vilka livsmedel hade störst betydelse?

För personer med kardiometabola sjukdomar var dessa livsmedel särskilt viktiga:

Kopplade till lägre demensrisk: Grönsaker, te och kaffe, nötter, fullkorn

Kopplade till högre demensrisk: Sockersötade drycker, fruktsaft, sötsaker och desserter


Möjliga förklaringar

Hälsosam växtbaserad kost innehåller mer kostfiber, antioxidanter och antiinflammatoriska näringsämnen, och mindre mättat fett och kolesterol. Detta kan leda till bättre blodsockerkontroll, blodtryck, blodfetter och kärlhälsa, vilket kan vara kopplat till lägre demensrisk.


Studiens begränsningar

UK Biobank-deltagare är oftare friskare än befolkningen i stort, därför kan resultaten vara svårare att överföra till alla. Kostdata baserades på självrapportering och inga uppgifter om kostförändringar efter 2012 fanns tillgängliga. Relativt få personer utvecklade demens (1,2 procent).


Vad betyder detta för dig?

Om du har hjärtsjukdom, stroke eller diabetes typ 2 visar studien att din kost kan vara kopplad till din demensrisk. Fokusera på:

Öka: Grönsaker, frukt, fullkorn, baljväxter, nötter, te och kaffe

Minska: Processad mat, sötsaker, sockersötade drycker, raffinerade spannmål, animaliska produkter

Det handlar inte bara om att äta växtbaserat, utan om att äta hälsosam växtbaserad mat. En kost rik på pommes frites, läsk och godis var i studien kopplad till ökad demensrisk.


Sammanfattning

Denna brittiska observationsstudie (pekar på kopplingar, inte absoluta orsaker) visar att personer med hjärtsjukdom, stroke eller diabetes typ 2 som åt mycket hälsosam växtbaserad mat hade upp till 61 procent lägre risk för demens jämfört med de som åt minst. De som åt mest ohälsosam växtbaserad mat hade mer än tre gånger högre risk.


För miljontals människor som lever med hjärtsjukdom eller diabetes finns det nu tydliga samband mellan matval och hjärnhälsa. Rätt kosthållning kan vara ett kraftfullt verktyg i kampen mot demens.

Forskarna påpekar att randomiserade kliniska studier behövs för att bekräfta om det är kosten som orsakar den minskade demensrisken.


Källa

Plant-Based Diet Quality, Healthy Lifestyle, and Dementia Risk in Older Adults With Cardiometabolic Diseases

Ta del av vårt nyhetsbrev

Tack för att du följer oss!

Läkare för framtiden
info@lakareforframtiden.se

©2025 Läkare för framtiden

bottom of page