top of page

Grillade persikor med grillad tofu


A Grilled peach with raspberry sauce, cinnamon sticks with a peach in the background

Ingredienser 4 portioner

  1. 4 mogna persikor, halverade och urkärnade

  2. 1,5 dl balsamvinäger

  3. 1 msk agave eller annat sötningsmedel (lönnsirap, brunt ris sirap, etc.)

  4. 1 msk citronsaft

  5. 1 tsk mandelextrakt eller rivna mandlar

  6. Färska myntakvistar

Tillredning

Värm en grill till medelhög temperatur.

Placera persikorna med den skurna delen nedåt på grillen och grilla i ca 4 till 5 minuter per sida tills de får lite färg och persikorna är något mjukare.

Förbered glasyren medan medan persikorna grillas. Lägg vinäger i en liten kastrull på medelhög värme. Koka vinägern tills den halverats och ser tjock ut. Lägg i agave, citronsaft och mandelextrakt.

Ta persikorna från grillen och lägg den skurna sidan uppåt. Ringla med glasyren och garnera med en myntakvistar.

Näringsinformation för en portion (1/8 recept)

  1. Kalorier: 88

  2. Fett: 0,1 g

  3. Mättat fett: 0 g

  4. Kalorier från fett: 1,2 %

  5. Kolesterol: 0 mg

  6. Protein: 1 g

  7. Kolhydrater: 20,1 g

  8. Socker: 16,6 g

  9. Fibrer: 2,6 g

  10. Natrium: 15 mg

  11. Kalcium: 16 mg

  12. Järn: 0,9 mg

  13. C-vitamin: 6,7 mg

  14. Betakaroten: 524 mikrogram

  15. Vitamin E: 1 mg

 

Grillad tofu

Detta är en perfekt rätt till lunch eller middag. Tofun i denna maträtt smakar bäst grillad men kan också bakas lätt. Du kommer att upptäcka att det är enkelt och billigt att göra din egen barbecuesås.

Ingredienser 6 portioner

  1. 500 g fast färsk tofu

  2. 1/2 dl ketchup med låg sockerhalt (eller tomatpurée)

  3. 1/2 dl äppeljuicekoncentrat

  4. 2 msk äppelcidervinäger

  5. 1 msk natriumreducerad sojasås

  6. 1 tsk lökpulver

  7. 1/2 tsk vitlökspulver

  8. 1/4 tsk svartpeppar

  9. 1 liten nypa cayennepeppar, eller mer efter smak

Tillredning

Låt all vätska rinna av tofun. Du kan även bädda in den i en ren kökshandduk för att få bort extra vätska.

Blanda ketchup eller tomatpuré, äppeljuicekoncentrat, vinäger, soja, lök och vitlökspulver, svartpeppar och cayennepeppar i en skål.

Lägg tofun och marinaden i en plastpåse och låt marinaden sjunka in. Ställ i kylskåp 4 timmar eller mer (över natten är perfekt). Rotera påsen för att att hålla alla skivorna fuktiga.

Värm ugnen till 200 grader. Ta ut tofun ur påsen och placera den i en ugnsform. Häll på den eventuellt kvarvarande marinaden och grädda tills tofun är torr och gyllenbrun, cirka 35 minuter.

Om du grillar tofun, skär den i lika storlek skivor. Placera tofuskivorna ca en cm från varandra.

Värm grillen till medelhög värme. När grillen är klar, lägg på tofu och grilla i 1 minut. Pensla barbecuesås på ovansidan och grilla i ytterligare 1 minut. Vänd tofun och pensla på barbecuesås. Grilla i ytterligare 2 minuter tills tofun är brynt.

Näringsinformation per portion

  1. Kalorier: 87

  2. Fett: 3,3 g

  3. Mättat fett: 0,7 g

  4. Kalorier från fett: 33,6 %

  5. Kolesterol: 0 mg

  6. Protein: 6,7 g

  7. Kolhydrater: 9,4 g

  8. Socker: 6,9 g

  9. Fiber 0,9 g

  10. Natrium: 212 mg

  11. Kalcium: 159 mg

  12. Järn: 1,5 mg

  13. C-vitamin: 2 mg

  14. Betakaroten: 60 mikrogram

  15. Vitamin E: 0,2 mg

Receptet kommer från Jennifer Raymond och det finns med i boken Healthy Eating for Life for Children skriven av Amy Lanou, Ph.D.

#dessert #frukt #persikor #tofu

bottom of page