
Ingredienser 4 portioner
4 mogna persikor, halverade och urkärnade
1,5 dl balsamvinäger
1 msk agave eller annat sötningsmedel (lönnsirap, brunt ris sirap, etc.)
1 msk citronsaft
1 tsk mandelextrakt eller rivna mandlar
Färska myntakvistar
Tillredning
Värm en grill till medelhög temperatur.
Placera persikorna med den skurna delen nedåt på grillen och grilla i ca 4 till 5 minuter per sida tills de får lite färg och persikorna är något mjukare.
Förbered glasyren medan medan persikorna grillas. Lägg vinäger i en liten kastrull på medelhög värme. Koka vinägern tills den halverats och ser tjock ut. Lägg i agave, citronsaft och mandelextrakt.
Ta persikorna från grillen och lägg den skurna sidan uppåt. Ringla med glasyren och garnera med en myntakvistar.
Näringsinformation för en portion (1/8 recept)
Kalorier: 88
Fett: 0,1 g
Mättat fett: 0 g
Kalorier från fett: 1,2 %
Kolesterol: 0 mg
Protein: 1 g
Kolhydrater: 20,1 g
Socker: 16,6 g
Fibrer: 2,6 g
Natrium: 15 mg
Kalcium: 16 mg
Järn: 0,9 mg
C-vitamin: 6,7 mg
Betakaroten: 524 mikrogram
Vitamin E: 1 mg
Grillad tofu
Detta är en perfekt rätt till lunch eller middag. Tofun i denna maträtt smakar bäst grillad men kan också bakas lätt. Du kommer att upptäcka att det är enkelt och billigt att göra din egen barbecuesås.
Ingredienser 6 portioner
500 g fast färsk tofu
1/2 dl ketchup med låg sockerhalt (eller tomatpurée)
1/2 dl äppeljuicekoncentrat
2 msk äppelcidervinäger
1 msk natriumreducerad sojasås
1 tsk lökpulver
1/2 tsk vitlökspulver
1/4 tsk svartpeppar
1 liten nypa cayennepeppar, eller mer efter smak
Tillredning
Låt all vätska rinna av tofun. Du kan även bädda in den i en ren kökshandduk för att få bort extra vätska.
Blanda ketchup eller tomatpuré, äppeljuicekoncentrat, vinäger, soja, lök och vitlökspulver, svartpeppar och cayennepeppar i en skål.
Lägg tofun och marinaden i en plastpåse och låt marinaden sjunka in. Ställ i kylskåp 4 timmar eller mer (över natten är perfekt). Rotera påsen för att att hålla alla skivorna fuktiga.
Värm ugnen till 200 grader. Ta ut tofun ur påsen och placera den i en ugnsform. Häll på den eventuellt kvarvarande marinaden och grädda tills tofun är torr och gyllenbrun, cirka 35 minuter.
Om du grillar tofun, skär den i lika storlek skivor. Placera tofuskivorna ca en cm från varandra.
Värm grillen till medelhög värme. När grillen är klar, lägg på tofu och grilla i 1 minut. Pensla barbecuesås på ovansidan och grilla i ytterligare 1 minut. Vänd tofun och pensla på barbecuesås. Grilla i ytterligare 2 minuter tills tofun är brynt.
Näringsinformation per portion
Kalorier: 87
Fett: 3,3 g
Mättat fett: 0,7 g
Kalorier från fett: 33,6 %
Kolesterol: 0 mg
Protein: 6,7 g
Kolhydrater: 9,4 g
Socker: 6,9 g
Fiber 0,9 g
Natrium: 212 mg
Kalcium: 159 mg
Järn: 1,5 mg
C-vitamin: 2 mg
Betakaroten: 60 mikrogram
Vitamin E: 0,2 mg
Receptet kommer från Jennifer Raymond och det finns med i boken Healthy Eating for Life for Children skriven av Amy Lanou, Ph.D.