top of page

Grillade persikor med grillad tofu


I detta underbara recept används två tekniker, grillning och att bortkokning av vätska, vilket skapar en dessert som är full av smak och tar fram det bästa av varje ingrediens. Persikor blir nästan karamelliserade när de grillas vilket skapar en sensationellt söt smak utan tillsatt socker. Med bara fem ingredienser, är denna dessert en spektakulär avslutning till varje måltid.

Ingredienser 4 portioner

  1. 4 mogna persikor, halverade och urkärnade

  2. 1,5 dl balsamvinäger

  3. 1 msk agave eller annat sötningsmedel (lönnsirap, brunt ris sirap, etc.)

  4. 1 msk citronsaft

  5. 1 tsk mandelextrakt eller rivna mandlar

  6. Färska myntakvistar

Tillredning

Värm en grill till medelhög temperatur.

Placera persikorna med den skurna delen nedåt på grillen och grilla i ca 4 till 5 minuter per sida tills de får lite färg och persikorna är något mjukare.

Förbered glasyren medan medan persikorna grillas. Lägg vinäger i en liten kastrull på medelhög värme. Koka vinägern tills den halverats och ser tjock ut. Lägg i agave, citronsaft och mandelextrakt.

Ta persikorna från grillen och lägg den skurna sidan uppåt. Ringla med glasyren och garnera med en myntakvistar.

Näringsinformation för en portion (1/8 recept)

  1. Kalorier: 88

  2. Fett: 0,1 g

  3. Mättat fett: 0 g

  4. Kalorier från fett: 1,2 %

  5. Kolesterol: 0 mg

  6. Protein: 1 g

  7. Kolhydrater: 20,1 g

  8. Socker: 16,6 g

  9. Fibrer: 2,6 g

  10. Natrium: 15 mg

  11. Kalcium: 16 mg

  12. Järn: 0,9 mg

  13. C-vitamin: 6,7 mg

  14. Betakaroten: 524 mikrogram

  15. Vitamin E: 1 mg

 

Grillad tofu

Detta är en perfekt rätt till lunch eller middag. Tofun i denna maträtt smakar bäst grillad men kan också bakas lätt. Du kommer att upptäcka att det är enkelt och billigt att göra din egen barbecuesås.

Ingredienser 6 portioner

  1. 500 g fast färsk tofu

  2. 1/2 dl ketchup med låg sockerhalt (eller tomatpurée)

  3. 1/2 dl äppeljuicekoncentrat

  4. 2 msk äppelcidervinäger

  5. 1 msk natriumreducerad sojasås

  6. 1 tsk lökpulver

  7. 1/2 tsk vitlökspulver

  8. 1/4 tsk svartpeppar

  9. 1 liten nypa cayennepeppar, eller mer efter smak

Tillredning

Låt all vätska rinna av tofun. Du kan även bädda in den i en ren kökshandduk för att få bort extra vätska.

Blanda ketchup eller tomatpuré, äppeljuicekoncentrat, vinäger, soja, lök och vitlökspulver, svartpeppar och cayennepeppar i en skål.

Lägg tofun och marinaden i en plastpåse och låt marinaden sjunka in. Ställ i kylskåp 4 timmar eller mer (över natten är perfekt). Rotera påsen för att att hålla alla skivorna fuktiga.

Värm ugnen till 200 grader. Ta ut tofun ur påsen och placera den i en ugnsform. Häll på den eventuellt kvarvarande marinaden och grädda tills tofun är torr och gyllenbrun, cirka 35 minuter.

Om du grillar tofun, skär den i lika storlek skivor. Placera tofuskivorna ca en cm från varandra.

Värm grillen till medelhög värme. När grillen är klar, lägg på tofu och grilla i 1 minut. Pensla barbecuesås på ovansidan och grilla i ytterligare 1 minut. Vänd tofun och pensla på barbecuesås. Grilla i ytterligare 2 minuter tills tofun är brynt.

Näringsinformation per portion

  1. Kalorier: 87

  2. Fett: 3,3 g

  3. Mättat fett: 0,7 g

  4. Kalorier från fett: 33,6 %

  5. Kolesterol: 0 mg

  6. Protein: 6,7 g

  7. Kolhydrater: 9,4 g

  8. Socker: 6,9 g

  9. Fiber 0,9 g

  10. Natrium: 212 mg

  11. Kalcium: 159 mg

  12. Järn: 1,5 mg

  13. C-vitamin: 2 mg

  14. Betakaroten: 60 mikrogram

  15. Vitamin E: 0,2 mg

Receptet kommer från Jennifer Raymond och det finns med i boken Healthy Eating for Life for Children skriven av Amy Lanou, Ph.D.

bottom of page