top of page

Frukt och grönsaker skyddar hjärnan


Personer som äter mer frukt och grönsaker uppvisar minskad risk för kognitiv försämring och demens. Detta enligt en metaanalys som publicerats i tidskriften Frontiers in Aging Neuroscience.

Forskarna sammanställde data från 9 studier som värderat intag av frukt och grönsaker, kognitiv försämring och risk för demens.

Man fann att personer över 65 år som åt mer frukt och grönsaker uppvisade 20% lägre risk för kognitiv försämring och demens. För varje 100 gram frukt och grönsaker som lades till kosten minskade risken med 13%.

Forskarnas slutsats är att ökad konsumtion av frukt och grönsaker är kopplade till minskad risk för kognitiv försämring och demens.

Länk till studien finns här.

Jiang X, Huang J, Song D, Deng R, Wei J and Zhang Z (2017). Increased consumption of fruit and vegetables is related to a reduced risk of cognitive impairment and dementia: meta-analysis. Front. Aging Neurosci. 9:18.

bottom of page