top of page

Bättre sömnkvalitet med grönare kost


Personer som äter en hälsosammare kost med mer fibrer från växtriket och mindre mättat fett från djurriket och mindre socker sover djupare och har färre uppvaknanden. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften Journal of Clinical Sleep Medicine.

Forskarna lät 26 deltagare sova 5 nätter i ett sömnlab. De första tre dagarna åt deltagarna en designad kost där livsmedel från växtriket dominerade så att den innehöll mycket fibrer och och lite mättet fett. Den femte dagen fick deltagarna själva välja mat och denna innehöll signifikant mer mättat fett, mer socker och mindre fibrer.

Sömnregistrering med så kallad polysomnograf visade att deltagarnas sömn hade betydligt bättre kvalitet under tiden de åt den designade kosten. När de åt den självvalda kosten tog det nästan dubbelt så lång tid att somna, sömnen blev mindre djup och de vaknade fler gånger under natten.

Forskarnas slutsats är att en kost med lite fibrer och mer mättat fett och socker har ett samband med lättare sömn med fler uppvaknanden.

Länk till studien finns här.

I Sverige har sömnproblem fördubblats senaste 30 åren och idag har fler än var tionde svensk sömnproblem.

St-Onge MP, Roberts A, Shechter A, Choudhury AR. Fiber and saturated fat are associated with sleep arousals and slow wave sleep. J Clin Sleep Med 2016;12(1):19–24. http://dx.doi.org/10.5664/jcsm.5384

bottom of page