top of page

Animalisk lågkolhydratkost försämrar tarmflora


Att följa en bantningsdiet med mycket animaliska produkter och lite komplexa kolhydrater leder till ogynnsam tarmflora vilket kan öka risk för sjukdom. Detta enligt en forskarrapport som publicerats i tidskriften Alimentary Pharmacology and Therapurics.

Forskarna har sammanställt ett flertal studier som värderar samband mellan kost och tarmflora. Nuvarande kunskapsläge gör gällande att en växtbaserad kost med mycket frukt och grönsaker leder till en ökad variation i tarmfloran med en dominans av gynnsamma bakterier (Prevotella m fl) med en ökad mängd hälsofrämjande fettsyror i tarmen. Att äta en typisk västerländsk kost med mycket kött och snabba kolhydrater leder till en ökning av sjukdomsframkallande bakterier och sådana som ökar inflammation i tarmen. Att öka mängden animaliska livsmedel i kosten inom ramen för så kallad LCHF-kost leder redan efter några dagar till en ökning av bakterier som uppvisat samband med sjukdom och ökad inflammation.

Länk till studien finns här.

H. L. Simpson & B. J. Campbell, Review article: dietary fibre–microbiota interactions. Alimentary Pharmacology and Therapeutics 2015. doi:10.1111/apt.13248

Comments


bottom of page