Vegetarisk och vegansk kost är hälsosamma och kan förebygga och behandla kroniska sjukdomar. De är även bättre för miljön. Detta enligt Academy of Nutrition and Dietetics, världens största yrkesorganisation för dietister och nutritionister.
Forskare har uppdaterat organisationens officiella ståndpunkt om vegetariska koster från 2009. Deras slutsats är att vegetarisk och vegansk kost är lämpliga i alla livets skeden (graviditet, spädbarnsår, barndom, under amning, ålderdom och för idrottare). Dessutom minskar dessa koster risk för hjärtsjukdom, högt blodtryck, diabetes typ 2, stroke, övervikt och vissa typer av cancer. Veganer behöver en tillförlitlig källa till vitamin B-12 som berikad mat eller tillskott.
Den uppdaterade officiella ståndpunkten presenterar även ett avsnitt om miljöpåverkan och drar slutsatsen att växtbaserade koster är mer hållbara och mindre skadliga för miljön.
Länk till publikationen finns här.
Melina V, Craig W, Levin S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: vegetarian diets. J Acad Nutr Diet. 2016;116:1970-1980.
留言