top of page


Rött kött ökar risk för divertikulit
Länk till studien finns här. En artikel i New York Times om studien finns här. Cao Y, Strate LL, Keeley BR, et al. Meat intake and risk...


Bönor och ärtor mättar mer än kött
Forskarna lottade 43 män till att antingen äta tre olika måltider, en baserad på kött med hög proteinhalt, en baserad på baljväxter med...


Mer kött ökar risk för förtida död – även med mer frukt och grönt
Forskarna följde 74 645 deltagare i Swedish Mammography Cohort och Cohort of Swedish Men, registrerade deras kostintag och dödsorsak hos...


Kött ökar risk för Alzheimer
Sammanställningen visar att köttkonsumtion ökar risken för Alzheimer mest, följt av ägg och feta mejeriprodukter. Högt intag av frukt,...


Kolesterolrik kost uppvisar samband med bröstcancerrisk
Forskarna räknade samman resultat från nio studier med totalt 387 069 deltagare som följt intag av kolesterol och insjuknande i cancer. ...


Att undvika kött kan förlänga livet
Forskarna har gått igenom studier som värderar köttkonsumtion, vegetarisk kost och mortalitet (förtida död) hos totalt 1,5 miljoner...


Animalier, alkohol och salt kopplat till magcancer
Forskarna har gått igenom 89 studier från hela världen med totalt 17 miljoner deltagare och 77 000 fall av magcancer. Man har funnit...


Animaliskt protein och diabetes typ 2
De som åt mest animaliskt protein ökade sin risk för diabetes typ 2 med 13 procent jämfört med dem som åt minst. Deltagare som ersatte 5...


Rött kött kopplat till tidigare pubertet
Forskarna registrerade kostintag och ålder för menarche (menstruationsdebut) hos 456 deltagare i Bogota School Children Cohort. De som åt...


Charkvaror och fisk ökar risk för bröstcancer
Bland latinamerikanska deltagare hade de som åt mest rött kött och charkvaror 42% ökad risk för bröstcancer jämfört med dem som åt minst....


Mindre lymfom med mindre kött i kosten
Forskarna sammanställde data från 33 studier som värderat kostintag och risk för non-Hodgkins lymfom och multipelt myelom. Personer med...


Högre risk för bukspottkörtelcancer vid högre köttkonsumtion
Forskarna analyserade intag av rött kött, chark, vitt kött, hemjärn och tillagningsmetod hos 322 846 deltagare i NIH-AARP Diet and Health...


Protein från växtriket bättre för blodsockret
Forskarna gick igenom 13 randomiserade kontrollerade studier med totalt 280 deltagare. Studierna hade värderat effekten på HbA1C...


Animalier förbättrar inte träningsresultat
Man sammanställde resultat från sju randomiserade studier och en tvärsnittsstudie som alla värderat skillnader i fysisk prestation vid...


Bönor mättar lika bra som kött
Resultaten visade ingen skillnad mellan de två grupperna i mättnad eller i mängd mat som konsumerades i efterföljande måltid. De som åt...
Rött kött och charkvaror ökar risk för diabetes typ 2
Flera beståndsdelar i rött kött och charkvaror ökar din risk att utveckla diabetes typ 2. Detta enligt en ny studie som publicerats i...
Fiberrik kost från växtriket förebygger tarmcancer
En kost med mer fibrer och mindre mättat fett förebygger tjock- och ändtarmscancer. Detta enligt en studie som publicerats i Nature...


Ersätta kött med baljväxter minskar oxidativ stress hos diabetiker
Forskarna har nu gjort en uppföljande analys och jämfört markörer för oxidativ stress (ox-LDL, MDA och TAC) mellan grupperna. De fann en...


Ekologiskt kött inte mindre cancerframkallande
Nu har forskare i Spanien dessutom analyserat förekomst av cancerframkallande miljögifter (POP persistent organic pollutants) i både...


Samband mellan växtbaserad kost och minskad risk för bröstcancer
Forskarna analyserade kostintag hos 4 417 kvinnor ur kohorten the Canadian Study of Diet, Lifestyle and Health (CSDLH) och 49 410 kvinnor...
bottom of page