top of page

Ersätta kött med baljväxter minskar oxidativ stress hos diabetiker


Vi har tidigare rapporterat om en studie som förbättrade värden av blodsocker, insulin, triglycerider och LDL-kolesterol hos typ-2-diabetiker som ersätter kött med baljväxter bara tre gånger i veckan (se här). Patienter med diabetes typ 2 fick råd om mer hälsosamt ätande med mer frukt och grönt. Hälften lottades till att dessutom ersätta kött med baljväxter och de uppvisade förbättringar enligt ovan i jämförelse med de andra patienterna som behöll kött i kosten.

Forskarna har nu gjort en uppföljande analys och jämfört markörer för oxidativ stress (ox-LDL, MDA och TAC) mellan grupperna. De fann en signifikant minskning i två av de tre analyserade markörerna för oxidativ stress i gruppen med baljväxter i stället för kött.

Forskarnas slutsats är att en hälsosam kost som baseras på baljväxter förbättrar markörer för oxidativ stress hos diabetiker i jämförelse med en kost med kött.

Länk till studien finns här.

Fallah Noroozinejad E, Hosseinpour-Niazi S, Mirmiran P, Hedayati M, Delshad H, Effect of Legumes Intake on the Oxidative Stress Markers in Type 2 Diabetes Patients: A Randomized Cross-over Study, Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism Vol 16 No.5 December, 2014 January, 2015

 
 
 

Kommentarer


Ta del av vårt nyhetsbrev

Tack för att du följer oss!

Läkare för framtiden
info@lakareforframtiden.se

©2025 Läkare för framtiden

bottom of page