top of page

Bönor och ärtor mättar mer än kött


Måltider som baseras på baljväxter som bönor och ärtor mättar mer än måltider baserade på kött. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften Food & Nutrition Research.

Forskarna lottade 43 män till att antingen äta tre olika måltider, en baserad på kött med hög proteinhalt, en baserad på baljväxter med hög proteinhalt (samma som köttmåltiden) och en baserad på baljväxter med lägre proteinhalt. Deltagarna fick skatta sin mättnadskänsla efter måltiderna och fick sedan 3 timmar efter testmåltiden äta tills de blev mätta.

Man fann att måltiden baserad på baljväxter med hög proteinhalt gav större mättnadskänsla än måltiden baserad på kött. När deltagarna åt måltiden baserad på baljväxter med hög proteinhalt så åt de 12% mindre jämfört med när de åt köttmåltiden.

Studien visade också att även baljväxtmåltiden med lägre proteinhalt uppfattades som lika mättande och smakrik som köttmåltiden.

Forskarnas slutsats är att måltider som baseras på baljväxter påverkar mättnadskänsla mer gynnsamt än köttbaserade måltider.

Länk till studien finns här.

Universitetets egen sammanfattning av studien med kommentar från forskarna finns här.

MEALS BASED ON VEGETABLE PROTEIN SOURCES (BEANS AND PEAS) ARE MORE SATIATING THAN MEALS BASED ON ANIMAL PROTEIN SOURCES (VEAL AND PORK) – A RANDOMIZED CROSS-OVER MEAL TEST STUDY. Marlene D. Kristensen, Nathalie T. Bendsen, Sheena M. Christensen, Arne Astrup and Anne Raben, Food & Nutrition Research 2016, 60: 32634

bottom of page