top of page

Vegetarisk kost minskar risk för hjärtinfarkt


Att äta mer frukt och grönsaker och mindre animaliska livsmedel minskar risken att dö av hjärtinfakt. Detta enligt ett abstract som presenterades vid American Heart Associations årliga möte denna månad. Forskarna värderade kostintaget hos 450 000 europeiska vuxna som en del av EPIC-studien (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Deltagarnas hälsotillstånd följdes i 12 år.

De vars kost i störst utsträckning bestod av växtbaserade livsmedel hade 20 procent lägre risk att dö av hjärtinfarkt jämfört med dem vars kost i störst utsträckning bestod av kött, fisk, mjölkprodukter och ägg. Forskarna anser att detta talar för att ett skifte till en växtbaserad kost kan förlänga livet och förbättra allmän hälsa.

Lassale C, Beulens J, Van Y, et al. A pro-vegetarian food pattern and cardiovascular mortality in the Epic study. Report presented at: The Epidemiology and Prevention and Lifestyle and Cardiometabolic Health 2015; March 4, 2015: Baltimore, MD

bottom of page