top of page

Vegetarianer och veganer har bättre hälsomarkörer


Att välja en vegetarisk eller vegansk kost kan leda bättre riskmarkörer för sjukdom. Detta enligt en ny studie som publicerats i tidskriften British Journal of Nutrition.

Forskarna följde studiedeltagare som registrerats mellan 1994-2008 i registret MJ Health Screening Database. Där fann man 4 415 lakto-ovo-vegetarianer, 1 855 lakto-vegetarianer och 1 913 veganer. Varje vegetarian matchades mot 5 icke-vegetarianer med samma kön, ålder och registreringsplats. Registret innehöll uppgifter om vikt och analyserade riskmarkörer för metabol sjukdom.

Man fann att varje år en person varit vegan minskade risken för övervikt med 7%. Varje år en person varit lakto-vegetarian minskade risken för högt blodtryck med 8% och högt blodsocker med 7%. Varje år en person varit lakto-ovo-vegetarian minskade risken för att ha för lågt HDL (”bra” kolesterol) med 7%.

Vidare fann man att alla vegetarianer tillsammans hade mer gynnsamma riskmarkörer för sjukdom än ickevegetarianer för stort sett alla uppmätta markörer (midjemått, BMI, blodtryck, blodsocker, blodfetter). Förbättringen berodde enbart delvis på att vegetarianerna i större utsträckning hade en hälsosam vikt.

Forskarnas slutsats är att tillsammans med att undvika socker och vita mjölprodukter så kan en vegetarisk kost vara gynnsam för alla aspekter av metabol sjukdomsrisk.

Länk till studien finns här.

Yen-Feng Chiu, Chih-Cheng Hsu, Tina H. T. Chiu, Chun-Yi Lee, Ting-Ting Liu, Chwen Keng Tsao, Su-Chun Chuang and Chao A. Hsiung, Cross-sectional and longitudinal comparisons of metabolic profiles between vegetarian and non-vegetarian subjects: a matched cohort study. British Journal of Nutrition, DOI: http://dx.doi.org/10.1017/S0007114515002937 (About DOI), 8 pages. Published online: 10 September 2015

bottom of page