Barn som äter mer fleromättat fett och mindre mättat fett uppvisar ökad muskelmassa och mindre bukfetma. Detta enligt en ny studie från Harvard-universitetet som publicerats i tidskriften Journal of Nutrition.
Forskarna mätte kostintag och kroppskonstitution hos 311 barn i åldrarna 7-12 år. Man fann att ett högre intag av fleromättade fettsyror liksom ett högre intag av fleromättade fettsyror och samtidigt lägre intag av mättat fett hade ett samband med högre fettfri massa (=muskler) mindre totalt kroppsfett och mindre bukfett.
Fleromättat fett (omega-3 och omega-6) får vi i oss huvudsakligen från växtriket. Animaliska livsmedel som kött, kyckling, ägg och feta mejeriprodukter är våra största källor till mättat fett.
Länk till studien finns här.
Cardel M, Lemas DJ, Jackson KH, Friedman JE, Fernández JR, Higher Intake of PUFAs Is Associated with Lower Total and Visceral Adiposity and Higher Lean Mass in a Racially Diverse Sample of Children. J Nutr. 2015 Sep;145(9):2146-52. doi: 10.3945/jn.115.212365. Epub 2015 Aug 12.
Comments