top of page

Fett från komjölkprodukter ökar risk för hjärtsjukdom


Att ersätta fett från djurriket med växtbaserade alternativ minskar risk för hjärtsjukdom. Detta enligt en studie från Harvard som publicerats online i American Journal of Clinical Nutrition.

Forskarna följde 222 234 deltagare ur Health Professionals Follow-Up Study och Nurses’ Health Study I och II och registrerade intag av fett och insjuknande i hjärtkärlsjukdomar.

Resultaten visade en stor vinst för hjärtkärlhälsa att byta ut fett från komjölkprodukter. Att ersätta 5% av totalt kaloriintag från fett från komjölkprodukter till fleromättat fett resp fett från växtriket uppvisade ett samband med minskad risk för hjärtkärlsjukdom med 24% resp 10%. Att ersätta samma mängd fett från komjölkprodukter med fullkorn minskade risk för hjärtkärlsjukdom, hjärtsjukdom resp stroke med 28, 34 resp 16%.

Att ersätta komjölkfett med snabba kolhydrater som socker och vitt mjöl uppvisade ingen riskminkning och att ersätta med annat fett från djurriket uppvisade till och med en liten ökad risk (6%) för hjärtkärlsjukdom.

Länk till studien finns här.

I Sverige rekommenderar Livsmedelsverket att vi byter feta komjölkprodukter till lätta (se här). Idag är dock fortfarande 95% av kalorimängden komjölkprodukter vi äter och dricker feta (se här). Konsumtion av komjölkprodukter är således ett stort hälsoproblem i Sverige idag.

Chen M, Li Y, Sun Q, et al. Dairy fat and risk of cardiovascular disease in 3 cohorts of US adults. Am J Clin Nutr. Published online August 24, 2016.

bottom of page