Potatismos med vitlök

Selenrik vitlök ger mycket smak åt det här potatismoset utan att det behövs extra fett! Trodde du det behövdes smör för att göra gott mos? Tänk om! Högt intag av vitlök har också visats vara associerat med lägre risk för magcancer.

Ingredienser

ca 4 portioner

  • 5 vitlöksklyftor
  • ca 1 kg potatis
  • 1 dl vatten
  • 1 dl berikad vegetabilisk mjölk, exempelvis sojadryck
  • ½ tesked salt

Instruktioner

Lägg vitlöken i en kastrull. Skär potatisen i centimeterstora bitar och lägg över vitlöken. Häll på vattnet och koka upp på mellanvärme. Sänk värmen, täck kastrullen, och låt sjuda i ungefär 25 minuter tills potatisen är mjuk när man sticker i en kniv. Kolla potatisen ibland, och häll över en matsked extra vatten i taget om det blir för torrt.

Mosa med en potatisstöt eller en gaffel, och häll i tillräckligt mycket vegetabilisk mjölk för att få en krämig konsistens. Salta efter behag!

Förvaras potatismoset i en täckt behållare håller det i uppåt två dagar  i kylen.

Näringsinformation per portion, ca 2 dl

  • 143 kalorier
  • 0,4 g fett
  • 0,1 g mättat fett
  • 2,6% kalorier från fett
  • 0 mg kolesterol
  • 3,3 g protein
  • 32,3 g kolhydrater
  • 1,2 g socker
  • 3,3 g fiber
  • 312 mg natrium
  • 38 mg kalcium
  • 0,7 mg järn
  • 12,3 mg vitamin C
  • 3 µg betakaroten
  • 0,2 mg vitamin E

Källa: Boken The Survivor’s Handbook: Eating Right for Cancer Survival av läkare Neal D. Bernard, recept av dietist Jennifer Reilly via pcrm.org

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram