Pitapizzor

Använd pitabröd för att göra portionsstora pizzor! Tomatsås innehåller lykopen som kan minska risken för cancer.

Ingredienser

6 pizzor

  • 1 burk krossade tomater, 400 gram
  • 1 burk tomatpuré, 150 gram
  • 1 tesked granulerad vitlök eller vitlökspulver
  • ½ tesked torkad basilika
  • ½ tesked torkad oregano
  • ½ tesked torkad timjan
  • 6 pitabröd av fullkorn
  • 2 skurna salladslökar
  • 1 röd paprika, rensad och hackad
  • 2 dl hackade champinjoner

Instruktioner

Förvärm ugnen till 200 grader.

Blanda krossade tomater, tomatpuré, vitlök, basilika, oregano och timjan.

Vänd ett pitabröd uppochner och täck med 2-3 matskedar tomatsås. Toppa med salladslök, paprika och champinjoner. Gör så med alla pitabröd. Lägg över på en plåt och ugnsbaka tills kanterna börjar bli bruna, ca 10 minuter.

Ungefär hälften av såsen går åt. Förvara resten i kylen eller frysen och använd den senare!

Näringsinformation per portion, ca 2,5 dl

  • 153 kalorier
  • 1,4 g fett
  • 0,2 g mättat fett
  • 8,4% kalorier från fett
  • 0 mg kolesterol
  • 6 g protein
  • 32,3 g kolhydrater
  • 8,4 g socker
  • 5,1 g fiber
  • 538 mg natrium
  • 24 mg kalcium
  • 2,5 mg järn
  • 40 mg vitamin C
  • 656 µg betakaroten
  • 1,8 mg vitamin E

Recept  från boken Healthy Eating for Life for Children av Amy Lanou, recept av dietist Jennifer Raymond via pcrm.org

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram