Broccoli i svart bönsås

bsvDetta är ett färgstarkt, snabblagat och fiberrikt komplement till en asiatisk måltid. Broccoli är en fantastisk källa till kalcium. Kombinera maträtten med råris och en sidorätt bestående av krispiga och färska grönsaker som sockerärtor eller mungbönsgroddar.

Ingredienser
4 portioner

  • 1 tsk hackad eller riven färsk ingefära
  • 2 tsk krossad vitlök
  • 2 msk kinesisk svart bönsås
  • 1 broccolibukett
  • 1 stor lök, skuren i 6 klyftor och separerade
  • 2 msk vatten
  • 3 msk torr sherry eller alkoholfritt sött vin
  • 1,5 tsk majsstärkelse upplöst i 1,5 dl kallt vatten

Tillredning

Mosa ingefäran och vitlöken tillsammans i en liten skål. Häll i den svarta bönsåsen och blanda väl. Ställ åt sidan.

Dela broccolibuketterna i lagom stora bitar. Skala och hacka stjälkarna i tärningsformiga bitar och stek med lök i panna med hög värme. Tillsätt vatten, täck och koka i 4 till 5 minuter eller tills broccolin mjuknat lätt men fortfarande är krispig (tillsätt lite mer vatten om det behövs).

Tillsätt ingefärablandningen, sherry eller vin, och majsstärkelseblandningen och rör om tills såsen tjocknat något. Servera genast.

Näringsinformation för 1/4 av receptet

  • Kalorier: 81
  • Fett: 0,9 g
  • Mättat fett: 0,2 g
  • Kalorier från fett: 9,7 %
  • Kolesterol: 0 mg
  • Protein: 3,3 g
  • Kolhydrater: 14,2 g
  • Socker: 3,2 g
  • Fiber: 4 g
  • Natrium: 116 mg
  • Kalcium: 54 mg
  • Järn: 0,9 mg
  • C-vitamin: 68,4 mg
  • Betakaroten: 949 mikrogram
  • Vitamin E: 2,1 mg

Receptet kommer från Bryanna Clark Grogan och det finns med i boken Dr. Neal Barnard’s Program for Reversing Diabetes: The Scientifically Proven System for Reversing Diabetes Without Drugs av Neal D. Barnard

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram