Black Eye-bönsallad

Det är inte alltid man hittar black eye-bönor på burk, men i större affärer kan de finnas som torrvaror. Prova att koka upp dem själv och frys sedan in det som blir över så har du gott om bönor för en lång tid framåt!

Ingredienser
ca 10 portioner

  • 5 dl kokta black eye-bönor, eller 500 g på burk (sköljda)
  • 3 dl tillagat brunt ris
  • 1 dl finskuren salladslök
  • 1 tunt skuren selleristjälk (ca 1 dl)
  • 1 tärnad tomat
  • 2 matskedar finskuren färsk persilja
  • ½ dl citronsaft
  • ¼ tesked salt
  • 1-2 mosade vitlöksklyftor

Instruktioner

Blanda black eye-bönor, ris, salladslök, selleri, tomat och persilja i en skål. I en annan skål, blanda citronsaft, salt och vitlök och häll över salladen. Vänd försiktigt. Låt kylas i en till två timmar om tid finns!

Näringsinformation per deciliterstor portion

  • 79 kalorier
  • 0,5 g fett
  • 0,1 g mättat fett
  • 5,4% kalorier från fett
  • 0 mg kolesterol
  • 3,7 g protein
  • 15,3 g kolhydrater
  • 1,9 g socker
  • 3,4 g fiber
  • 67 mg natrium
  • 20 mg kalcium
  • 1,1 mg järn
  • 6,3 mg vitamin C
  • 144 µg betakaroten
  • 0,2 mg vitamin E

Källa: Boken Turn Off the Fat Genes av läkare Neal D. Barnard, recept av dietist Jennifer Raymond via pcrm.org

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram