Varierad hälsosam växtbaserad kost minskar risken för cancer, diabetes och tarmsjukdomar
- Linda Lindström
- 1 maj
- 2 min läsning
En ny studie publicerad online den 29 april 2025 i tidskriften Nutrition Reviews visar att en varierad kost med många olika växtbaserade livsmedel kan kopplas till flera hälsofördelar:

Minskad risk för typ 2-diabetes (33–35 procent lägre risk)
Minskad risk för vissa cancerformer:
Lungcancer (20–36 procent lägre risk)
Tjocktarmscancer (cirka 40 procent lägre risk)
Magsäckscancer (40–50 procent lägre risk)
Strup- och halscancer (30–40 procent lägre risk)
Förbättrad tarmhälsa med ökad mikrobiell mångfald
Bättre näringsintag och högre konsumtion av kostfiber
Forskarna påpekar att forskningsområdet behöver standardiserade definitioner och mätmetoder för att kunna utvecklas vidare.
Omfattande kartläggning av forskningsläget
Alice Creedon och hennes kollegor vid King's College London, har genomfört en omfattande genomgång av forskningsläget kring mångfald i växtbaserad kost och dess koppling till hälsa.
Så genomfördes studien
Forskargruppen utförde en systematisk kartläggning, en så kallad "scoping review", där två stora medicinska databaser (Web of Science och Medline) söktes igenom efter alla studier som undersökt sambandet mellan mångfald i växtbaserad kost och hälsoutfall. De begränsade sig till studier från höginkomstländer för att resultaten skulle vara jämförbara.
Av 6569 identifierade artiklar uppfyllde 43 studier kriterierna för analys. Merparten av studierna (88 procent) var observationsstudier utan egna interventioner.
Brist på enhetliga definitioner
En stor utmaning var bristen på enhetliga definitioner. I hela 72 procent av studierna räknades enbart frukt och grönsaker som växtbaserade livsmedel, medan andra viktiga grupper som fullkorn, baljväxter, nötter, frön, örter och kryddor ofta utelämnades.
Olika metoder användes för att bedöma mångfalden:
Unika livsmedel (t.ex. äpplen, päron, morötter)
Livsmedelsundergrupper (t.ex. citrusfrukter, korsblommiga grönsaker)
Huvudgrupper (t.ex. frukt, grönsaker)
Endast tre studier använde särskilt utvecklade verktyg för att mäta mångfald.
Samband med bättre hälsa
Trots metodologiska skillnader hittades intressanta kopplingar:
Högre mångfald av frukt eller grönsaker gav 33–35 procent lägre risk för typ 2-diabetes.
Högre mångfald av grönsaker skyddade mot vissa cancerformer.
Lägre mångfald kopplades till lägre utbildningsnivå och socioekonomisk status.
Högre mångfald var associerat med bättre näringsintag och högre konsumtion av kostfiber.
En särskilt intressant studie visade att personer som åt över 30 olika växter per vecka hade högre mikrobiell mångfald i tarmen än de som åt 10 eller färre.
Behov av standardisering
Forskarna rekommenderar:
En konsensus om definitionen av ”mångfald i växtbaserad kost” som inkluderar alla växtbaserade livsmedelsgrupper.
Standardiserade metoder för att mäta och rapportera mångfald.
Utveckling av objektiva mått för kostintag.
Randomiserade kontrollerade studier för att undersöka orsakssamband.
Dessa åtgärder behövs för att kunna jämföra resultat mellan olika studier och länder med liknande kostmönster.
Slutsats med potential för folkhälsan
Studien visar att ökad mångfald i växtbaserad kost kan vara avgörande för folkhälsan. För att ge tydligare kostråd krävs dock mer standardiserad forskning och framför allt randomiserade kontrollerade studier som kan fastställa orsakssamband.
Forskningen är ett samarbete mellan forskare vid King's College London och publicerades som open access-artikel i Nutrition Reviews, vilket gör den fritt tillgänglig för alla.
Källa
Diversity of Plant-Based Food Consumption: A Systematic Scoping Review on Measurement Tools and Associated Health Outcomes https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/40298928/
Comments