Människor som äter mer fullkorn lever längre enlige ny studie från Harvard. Forskarna analyserade kost och dödlighet hos mer än 118 000 män och kvinnor från Nurses’ Health Study och Health Professionals Follow-Up Study. Man fann att efter i genomsnitt 25 års uppföljning så sågs ett samband mellan högre fullkornskonsumtion och lägre risk för förtida död. För varje portion fullkorn minskade risken för förtida död av alla orsaker med 5 procent och 9 procent för förtida död av hjärtsjukdom. Som fullkorn räknade man i studien både gryn (helt vete, havre, fullkornsris etc) och fullkornsmjöl. De beskrivna vinsterna med fullkorn var oberoende av andra livsstilsfaktorer som motion och andra kostfaktorer.
Länk till studien finns här.
Att undvika hälsosamma kolhydrater och äta mer animaliska produkter har även i tidigare studier visat sig förkorta livet, senast delade vi en studie i november om det (se här).
Wu H, Flint AJ, Qi Q, et al. Association between dietary whole grain intake and risk of mortality: two large prospective studies in us men and women. JAMA Intern Med. Published online January 5, 2015.
Comments