Lågkolhydratkost ökar risk för förtida död hos hjärtsjuka

uytfghjmnbvcfghjk

En lågkolhydratkost med hög andel animaliska livsmedel uppvisar ett samband med förtida död. Detta enligt en ny studie som publicerats i Journal of American Heart Association. Forskarna analyserade kost hos 4 098 kvinnor och män som hade drabbats av hjärtinfarkt. Man fann att som följde en lågkolhydratkost med hög andel animaliska livsmedel (LCHF) hade 33 procent ökad risk för förtida död och 51 procent ökad risk att dö av hjärtinfarkt jämfört med dem som åt mindre animaliska produkter.

Länk till studien finns här.

En tidigare publikation som följt samma kohort visade att de som minskade intaget av rött kött, charkvaror och socker och ökade intaget av fullkorn, frukt och grönsaker efter en hjärtinfarkt sänkte sin risk för hjärtdöd med 40 procent jämfört med dem som inte ändrade sin kost.

Li S, Flint A, Pai JK, et al. Low carbohydrate diet from plant or animal sources and mortality among myocardial infarction survivors. J Am Heart Assoc. 2014;3:e001169.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram