top of page

Mer fibrer i kosten minskar dödlighet efter hjärtinfarkt


I en ny studie som publiceras i senaste numret av British Medical Journal har forskare följt personer som drabbats av hjärtinfarkt. 2 258 kvinnor och 1 840 män ingick i analysen. De var alla deltagare i Nurses’ Health Study och Health Professional Follow-up Study med en total uppföljningstid på 38 respektive 28 år. Deras kostintag har analyserats var fjärde år.

Man fann att ett högre intag av fiber i kosten minskade risken att dö under uppföljningstiden efter hjärtinfarkt med 25 procent. För enbart fiber från fullkornsprodukter var minskningen 27 procent. Ökat fiberintag under tiden från inklusion i studien fram till hjärtfinfarkt minskade risken för död under efterföljande uppföljningstid med 31 procent. För varje ökning med 10 gram fibrer i kosten per dag sågs en 15 procent riskminskning för död efter hjärtinfarkt.

Fibrer finns endast i hela vegetabilier. Animaliska produkter är helt utan fibrer. Exempel på livsmedel som innehåller mycket fibrer är alla frukter, grönsaker, fullkornsprodukter, bönor och linser. Hela studien finns att läsa här.

Shanshan Li, Alan Flint, Jennifer K Pai, John P Forman, Frank B Hu, professor12, Walter C Willett, Kathryn M Rexrode, Kenneth J Mukamal, Eric B Rimm. Dietary fiber intake and mortality among survivors of myocardial infarction: prospective cohort study. BMJ 2014; 348 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.g2659 (Published 29 April 2014)

bottom of page