top of page

Mer anti-oxidanter i ekologiska grödor


krav-eu-lovet

En ny meta-analys som publicerats i British Journal of Nutrition visar skillnader i näringsämnen och miljögifter när man jämfört ekologiska med konventionellt odlade grödor.

Forskarna har gått igenom 343 vetenskapliga artiklar som mätt skillnader i sammansättning mellan ekologiska och icke-ekologiska grödor. Man fann att halten av många anti-oxidanter som polyfenoler var 19-69 procent högre i ekologiska grödor.

Vidare var halten av miljögifter, inklusive kadmium signifikant lägre i ekologiska grödor jämfört med konventionellt odlade.

Länk till studien finns här.

Barański M, Srednicka-Tober D, Volakakis N1, Seal C, Sanderson R, Stewart GB, Benbrook C, Biavati B, Markellou E6, Giotis C, Gromadzka-Ostrowska J, Rembiałkowska E, Skwarło-Sońta K, Tahvonen R, Janovská D, Niggli U, Nicot P, Leifert C. Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses, Br J Nutr. 2014 Sep 14;112(5):794-811. doi: 10.1017/S0007114514001366. Epub 2014 Jun 26.

bottom of page