Kyckling och kalkon är en viktig källa till matburna urinvägsinfektioner
- Linda Lindström
- för 5 dagar sedan
- 1 min läsning
En studie i tidskriften mBio visar att ungefär 18 procent av urinvägsinfektioner (UVI) som orsakas av E. coli-bakterier i södra Kalifornien kan kopplas till djur via kött, särskilt kyckling och kalkon. Personer som bor i fattigare områden hade cirka 60 procent högre risk för sådana matburna infektioner. Samtidigt står E. coli totalt för omkring 80 procent av alla UVI.

Vad betyder resultaten?
Källan är ofta kyckling och kalkon. Högrisk-stammar hittades oftast i kyckling och kalkon, därefter gris och ko.
Ojämlik risk. Boende i områden med låg inkomst hade 1,6 gånger högre risk för matburen UVI än boende i rikare områden.
Vem drabbas? Kvinnor och äldre män var särskilt utsatta i materialet.
Så gjorde forskarna
De samlade E. coli-bakterier från kött i butiker (12 616) och från patienter med UVI (23 483).
Från 5 728 bakterier läste de av DNA:t och jämförde det för att se om bakterierna kom från människor eller från djur som blir mat. Slutsatsen blev att cirka 18 procent av E. coli-UVI hade ursprung i djur via kött.
Viktigt att komma ihåg
De flesta UVI beror fortfarande på E. coli från den egna tarmen, inte på kött. Men en betydande andel är matburna, och kyckling och kalkon är ofta källan.
Källor
Zoonotic Escherichia coli and urinary tract infections in Southern California https://journals.asm.org/doi/10.1128/mbio.01428-25
Poultry Is Major Source of Urinary Tract Infection
“UTIs can have different causes, one of whichTrusted Source is a bacteria called Escherichia coli (E. coli). About 80% of UTI cases are caused by this microorganism.”




Kommentarer