top of page

Jonas von Essen – Tvåfaldig världsmästare i minne och vegan

De flesta av oss har säkert suttit där på tentan och känt att det vi trodde oss komma ihåg nu är som bortblåst? Eller att man kommer hem från mataffären och inser att man glömt köpa den där essentiella ingrediensen?


Jonas von Essen är lärarstudenten som gick från att ha ett ganska medelmåtta minne och titt som tätt glömma bort saker, till att bli tvåfaldig världsmästare i minne. Hur gick detta till frågar vi oss, och har han några knep för folk som vill komma ifrån beroendet av kom-ihåg-lappar, påminnelse-appar till telefonen osv?


Hur kom du in på denna bana att tävla i minne? När upptäckte du att du hade en fallenhet för detta? Jag råkade helt slumpmässigt få syn på en bok på biblioteket där det stod att vem som helst kunde få ett fantastiskt minne. Eftersom jag aldrig hade tyckt att jag hade något särskilt bra minne blev jag intresserad och prövade teknikerna som boken beskrev. Omedelbart kunde jag minnas betydligt mycket mer än tidigare och efter det var jag fast! När jag hörde att man dessutom kunde tävla i detta ville jag förstås gärna vara med!

Hur påverkar denna förmåga dig i vardagslivet? Jag antar att du vanligtvis inte skriver ”kom-ihåg-lappar” innan du ska till mataffären? Korrekt! Inköpslistor, adresser, vägbeskrivningar, koder etc. lägger jag direkt på minnet istället för att ta omvägen via en lapp eller telefon, mest som rolig träning. Framförallt hjälper minnet mig enormt mycket i studierna och ja, så fort jag vill lära mig något över huvud taget. Det ger också ett gott självförtroende eftersom man vet att man kommer ihåg exempelvis allt viktigt som man vill ta upp på ett möte eller när man håller ett föredrag (fast som världsmästare får man förstås också en hel del press på sig från de som förväntar sig att man ska komma ihåg ALLT!).

Har du tips på vardagsövningar man kan göra för att förbättra minnet? Att använda det är en bra start! Om man alltid skriver upp allt man ska komma ihåg eller lägger in det i sin smartphone så är det ju inte så konstigt om ens minne inte utvecklas något vidare… Men framför allt rekommenderar jag att man lånar/köper en bok om minnestekniker. Mattias Ribbings ”Vägen till Maxade Betyg” är bra och även boken ”Memo” av norrmannen Oddbjörn By. Om man inte orkar låna en bok så kan man med fördel gå in på min hemsida (www.jonasvonessen.se) där jag under våren kommer att lägga upp kostnadsfria lektioner som tar en hela vägen till ett superminne. Första lektionen är uppe nu och den ger snabba resultat!

Finns det något knep för att bli bättre på komma ihåg namn? Massor! Det grundläggande är att verkligen tänka på namnet istället för att bara notera det lite grann i förbifarten. Försök att göra någon association till namnet och sedan koppla den associationen till personen på något sätt. Minnesatleter använder oftast bilder för detta. Träffar jag till exempel en muskelknutte som heter Tom så skulle jag föreställa mig att han gör armhävningar med Tomten sittande på ryggen.

Vad gör du för att ”koppla av” från minnesträningen? Allt möjligt: klättrar, tecknar, filmar, skriver poesi, hittar på ordvitsar… Men att ägna sig åt minnestekniker är ganska mycket avkoppling i sig; det är som att måla en tavla eller hitta på en historia och inte alls så ansträngande som det annars kan vara att lära sig saker!

Hur brukar du ladda inför tävlingarna, både mentalt och matmässigt? Jag brukar försöka slappna av och ta det lugnt, göra något kul och försätta mig i gott humör samt laga någon riktigt smaskig veganmiddag dagen innan!

Du är ju som bekant vegan. Berätta gärna hur det gick till när du valde att bli vegan. Var det en stegvis övergång eller mer abrupt? Man kan säga att det var en tvåstegsprocess. Först blev jag vegetarian tillsammans med min flickvän för ungefär tre år sedan. Vi började diskutera det en dag, gick in på internet och tittade på en dokumentär och bestämde på kvällen att vi skulle vara vegetarianer när vi vaknade. Det var inte särskilt svårt och när jag väl hade blivit det kunde jag inte begripa varför jag inte blev det tidigare, jag tror aldrig att jag stannade upp och tänkte till ordentligt på vad jag egentligen tyckte om det plågande och dödande av hundratusentals andra levande varelser som endast berättigas med att ”öh, kött är gött!”. Märkligt nog var min hjärna tvungen att gå igenom samma process en gång till för att hamna på veganstadiet. Jag insåg ganska snart att vegetarianism inte var särskilt mycket djurvänligare än köttäteri då ju det i alla fall är samma djur som slaktas och behandlas illa som ”ger oss” mjölk, ost, grädde etc. men mitt ostälskande jag halvförnekade ändå detta ända tills jag blev kompis med en vegan som gav mig några ”kom igång-tips” och sedan var inte den övergången heller krånglig över huvud taget!

Har du några favoriträtter som du brukar falla tillbaka på, och som du kan tipsa våra läsare om? Det finns ju hur mycket som helst, men jag tycker om att laga rätter med mycket svamp och aubergine. Tofu marinerad på rätt sätt kan också blir en riktig höjdare! Om man har lite mer tid så kan man förstås ge sig på en lyxlasange med ”ostsås” gjord på olika sorters nötter, kryddor, grönsaker och oljor (mycket bättre än originalet!).

Hur ser en vanlig dag ut för dig när det kommer till mat? Jag börjar alltid dagen med en tallrik gröt med banan och havremjölk samt en ordentlig jordnötssmörmacka och ett stort glas juice eller en bärsmoothie. Sedan äter jag en matlåda med gårdagens middag till lunch, exempelvis potatisgnocchi med champinjoner och vegansk pesto (dryck: havre- eller sojamjölk), tar ytterligare någon jordnötssmörmacka till mellanmål och avslutar möjligen dagen med en välkryddad tofurätt med rödvinssås och klyftpotatis och (om vi har besök) en bit hembakad mandelchokladtårta med apelsintryffeltopping!

Äter du några tillskott? Japp, jag tar en ”mitt val: vegetarian” till frukosten varje morgon, mest för att få i mig vitamin B12.

Jag har förstått att du föreläser en del på företag och liknande. Vad kan man förvänta sig av dessa föreläsningar? En mycket munter och fascinerande stund där man efter att ha blivit ordentligt underhållen mitt i ett skratt upptäcker att man dessutom har ett fantastiskt minne!

Om du får kika i kristallkulan en aning. Hur ser framtiden ut? Svårt att säga förstås men jag hoppas att en dag bli en helt fenomenal lärare vars elever älskar att gå till skolan och äger alla andra på proven!

Stort tack för denna intervju, och lyckoönskningar för framtiden! Tack och detsamma!


Jonas3

Comments


bottom of page